Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/oskyldigt-haktade-kan-inte-fa-tillbaka-det-som-gatt-forlorat/

DN Åsikt

DN Åsikt. Oskyldigt häktade kan inte få tillbaka det som gått förlorat

Foto: Anna-Karin Drugge/TT

Samhället måste ta över ansvaret för häktades ekonomi till dess att dom har fallit. Som häktad har du ansvar för räkningar, jobb och relationer – men ingen möjlighet att själv påverka från häktescellen.

Kritiken av våra häkten och verksamheten där har ju varit mycket hård och långvarig. Även vi som jobbar inom NAV (Nämnden för andlig vård, som finns på samtliga häkten och anstalter i Sverige) har försökt påtala och kritisera de baksidor, felaktigheter och kränkningar som vi ser från vårt perspektiv. I augusti överlämnades en utredning om häktningssituationen till inrikesminister Anders Ygeman. Den innehåller flera förslag till faktiska förändringar och förbättringar av situationen, men två förhållanden som behöver ändras nämns inte alls.

Att bli häktad innebär att du blir frihetsberövad som misstänkt för någon brottslig gärning. Detta sker för att avbryta den brottsliga gärningen (om den kan antas kunna fortsätta) och för att säkerställa att utredningen av brottet skall kunna ske utan inblandning av andra än de som skall vara inblandade. Det innebär för väldigt många häktade att de beläggs med restriktioner fram till att tingsrättsförhandlingen är avslutad.

Du kan inte meddela dig med några andra människor än kriminalvårdspersonal, advokat och präst/pastor. Du har inga möjligheter att meddela till exempel arbetsgivaren att du blivit frihetsberövad och begära tjänstledighet under utredningen, du får ingen kontakt med dina barn, du kan inte betala dina räkningar. Följden blir att du blir av med jobbet, bostaden och blir skuldsatt hos Kronofogden. Innan du är dömd!

Samhället väljer att i vissa fall frihetsberöva fortfarande oskyldiga människor och det måste få vara så. Men det är ett mycket grovt ingripande i individens och dess familjs liv. Möjligheten att sköta sin sociala plikter och åtaganden tas ifrån den häktade – men ansvaret tas inte ifrån denne.

Den allmänna bilden är ungefär denna: det är bara grovt kriminella yrkesförbrytare som sitter i häkte – och därför drabbar detta system ingen ”oskyldig”. Alltså ingen skada skedd….  Men att hamna i häkte är  generande lätt i vårt land. Genom åren har jag samtalat med mängder av personer som hamnat i häkte på vaga grunder – arbetande familjefäder och mödrar, företagsägare med många anställda, akademiker etc. liksom människor med kriminell bakgrund och historia. Alla sitter med samma ångestladdade frågor – vad händer med mina barn, min bostad, mitt jobb, mina räkningar, mina relationer?

Det händer att häktade blir frisläppta från häktet eller blir frikända i tingsrätten. Vederbörande har då rätt till skadestånd för olagligt frihetsberövande. Men oavsett pengarna så är det svårt, om inte omöjligt, att få tillbaka ett förlorat jobb, ett förlorat hyreskontrakt, förlorad kreditvärdighet och förstörda relationer. Låt därför den häktades ekonomi skötas av samhället fram tills dom har vunnit laga kraft. Då kan man räkna och se efter vem som är skyldig vem.

I svensk processordning tillämpas den så kallade omedelbarhetsprincipen som innebär att det är enbart det som framkommer i rättssalen under huvudförhandlingen som skall ligga till grund för rättens bedömning av ärendet. Det får till följd att ibland annat stora narkotikamål, där många är inblandade och som tar lång tid att utreda, oskyldiga eller mycket vagt inblandade personer måste sitta häktade med restriktioner under hela utredningstiden trots att alla i utredningen ”vet” att vederbörande har ytterst lite eller ingenting med den brottsliga gärningen att göra.

Om du har umgåtts med någon som har span på sig och du har fastnat på polisens filmer och foton och dessutom har haft telefon- och SMS-kontakt med denne och hen åker fast för narkotikabrott – ja då ligger du risigt till. Räkna med 4-6 månader i häkte. Med restriktioner. Vem betalar dina räkningar då? Med vilka pengar? Du får 90:- i veckan i häktesbidrag.

Även i denna kategori av häktade har jag samtalat med mängder av personer genom åren och jag menar att det är fullständigt orimligt och helt oproportionerligt i förhållande till den egentliga inblandningen/skulden i brottet. Rimligen borde det vara möjligt att hålla rättsligt bindande förhör av lindrigt inblandade personer tidigt i utredningen och sedan låta dessa återvända till sitt liv och inställa sig i rätten senare, om det anses nödvändigt.