Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/osportliga-metoder-skadar-vasaloppets-anseende/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Osportliga metoder skadar Vasaloppets anseende”

Vasaloppssegraren Tore Björset Berdal från Norge kunde rycka ifrån konkurrenterna i slutet av loppet genom att hans gulklädda lagkamrater i Team Goteng medvetet lade sig i bredd och saktade ner farten så att övriga konkurrenter inte skulle kunna komma i kapp. Foto: Daniel Eriksson

Den osportsliga upplösningen av Vasaloppet där ett lag stängde spåren för konkurrenterna skadar anseendet för det klassiska loppet. Det känns som något smutsigt smugit sig in som påminner om dopning, skriver vasaloppsmotionären Mathias Samuelsson.

Rätta artikel

Sitter på bussen på väg hem från jobbet, ute faller ett snöblandat regn. Tankarna går tillbaka till Vasaloppet i söndags som genomfördes med stor entusiasm. Till skillnad från så många andra hade jag en underbar 90 kilometer lång skidtur från Sälen till Mora som tog mig 9 timmar och 58 minuter. 

Snön som piskade i ansiktet var en fröjd för en utflyttad dalmas som sedan 22 år bosatt sig i det skånska landskapet. Att få uppleva den underbara fysikaliska fasta formen av vatten, det vill säga snö, under skidorna, i ansiktet och öronen var en sann glädje.

Jag stakade och hasade mig med envishet och upprymdhet mot målet i Mora, omgiven av tusentals likasinnade nördar från världens alla hörn. Upplevelsen består av en blandning av plågsam smärta och mental härdsmälta som genom de sista staktagen in mot Moras egen triumfbåge förvandlas till en känsla av heroisk upprymdhet som endast en egen upplevelse i nuet kan beskrivas med - det måste upplevas!

När jag då läser om det tragiska och osportsliga slut som Vasaloppet fick känns plötslig min upplevelse mindre heroisk. Det känns som att snön plötsligt blivit lite kontaminerad, något smutsigt har smugit sig in och snön har förvandlats och jag blir lite rädd.

Är inte detta lika illa som doping? Skillnaden mellan ett genidrag och fusk är kanske inte större? Men vad hände egentligen med sportmoralen, hederligheten?

Tänk om jag nästa år, när jag sliter uppför de förbaskade Lundbäcksbackarna, påminns om att i de främre leden handlar kampen om målet i Mora om att osportsligt och manipulativt obstruera motståndarna. Då kanske jag tar av mig skidorna och går upp eller rent av ger upp.

Jag hoppas på ett mer sportsligt beteende av våra förebilder och att våra expertkommentatorer höjer sig ett knäpp.