Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/otydligheten-fran-loof-och-bjorklund-leder-till-valjartapp/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Otydligheten från Lööf och Björklund leder till väljartapp”

Alliansens fyra partiledare på en av de sista gemensamma presskonferenserna i riksdagen i höstas – från vänster Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: Roger Turesson

Den utdragna regeringsbildningen har vidgat klyftan mellan väljare och folkvalda. Orsaken är otydlighet före valet från bland andra C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund, skriver läsaren Ambrosius Hassmund.

Rätta artikel

Så fick vi till slut en regering som inte var någons förstahandsalternativ, men en som till slut fem partier kunde acceptera. Det som kan vara svårare att acceptera är vad som inte helt öppet kommunicerades från allianspartierna före valet.

Av alla scenarion inför valet i september var det resultat vi fick det mest sannolika. Att någon form av blocköverskridande uppgörelse behövdes var mer än sannolikt eftersom det kunde uteslutas att något av blocken skulle få egen majoritet.

Inför valet fick Alliansens partiledare mängder med frågor om vilken slags regeringsbildning de kunde acceptera. Samma svar återkom. Inget samarbete skulle ske med Sverigedemokraterna. Nyansskillnader serverades tv-tittarna i synen på passivt stöd från SD, inget mer. Det var Alliansen som gällde. 

Samtidigt skulle ingen av de borgerliga partiledarna släppa fram S-ledaren Stefan Löfven, men bland andra Annie Lööf kunde tänka sig samtala med honom. Statsvetare kunde flera år i förväg se att S, MP, C och L låg relativt nära varandra på gal-tan–skalan och att den typen av uppgörelse var högst sannolik. 

Under valrörelsen sade politiska bedömare att en regeringsbildning skulle bli omöjlig om inte ett eller två partier skulle bryta grundläggande vallöften. Men är det sannolikt att partiledarna glömde bort att före valet tala med varandra om hur man skulle hantera situationen efteråt?

Annie Lööf medger i en intervju i onsdagens DN att man inom Alliansen under lång tid före valet hade skilda meningar om hur man skulle förhålla sig till SD. Lööf säger att man inom Centerpartiet och Liberalerna blev besvikna (hon säger inte ”överraskade”) när M och KD som alternativ tänkte gå fram på egen hand för att bilda regering.

Var kommunikationen inom Alliansen så bristfällig eller visste man i förväg precis hur svårt det skulle bli internt? Är det en slump att väljarna inte före valet fick ta del av hur de borgerliga partiledarna värderade olika möjliga alternativ?

I stället fick väljarna snabba repliker i stil med ”hellre äta upp sin högra sko än bli stödhjul till Socialdemokraterna?” De väljarströmmar vi nu kan ana från Centerpartiet och Liberalerna är heller knappast en slump, utan ett tecken på att många väljare inte är nöjda.

Klyftan mellan väljare och folkvalda vidgas när man i förväg inte vill eller förmår uttrycka sig tydligare. Det återstår att se vilka som kommer att tjäna och förlora på den här soppan.