Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ovardigt-att-hundar-far-vard-snabbare-an-aldre/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ovärdigt att hundar får vård snabbare än äldre”

Operationsförberedelser med nedsövd hund på Cityveterinären i Malmö. Foto: Anders Hansson

INSÄNDARE. Det är ovärdigt att hundar får vård snabbare än äldre. När medicinska insatser inte kan ske i tid innebär det ett lidande för gamla människor, skriver 84-årige Ingvar Nilsson.

Hur än de anställda inom vården anstränger sig tycks dagens system inte vara anpassat till det ökade antalet multisjuka äldre.

Kompetent sjukvårdspersonal och kunskap för att utreda, diagnosticera och behandla geriatriska sjukdomar inom gerontologin finns. Men dessa resurser behöver förstärkas. Ett växande problem är de långa väntetiderna.

Om man vore en hund hade djursjukhuset inom kort gjort en undersökning, ställt diagnos och behandlat. När sjukvården för människor inte kan ske i tid innebär det ett lidande.

Det är ingen mening med att bli gammal om man saknar livskvalitet. När vi av självbevarelsedrift genom sund livsstil och god egenvård preventivt gjort vår insats för bästa hälsa förväntas vård och omsorg när krämpor ändå kommer.

Efter ett långt livs arbete och betald skatt skulle det uppskattas att slippa vänta.

Ett liv som hund hade visserligen varit betydligt kortare, men mind­re oroligt genom att slippa långa vårdköer.