Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 15:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ovriga-partier-respekterar-inte-sd-valjarnas-roster/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Övriga partier respekterar inte SD-väljarnas röster”

SD-ledaren Jimmie Åkesson på presskonferens i riksdagen efter andra talmansrundan den 2 oktober.
SD-ledaren Jimmie Åkesson på presskonferens i riksdagen efter andra talmansrundan den 2 oktober. Foto: Lotta Härdelin

Sverigedemokraterna är ett parti som 17,5 procent av väljarna röstat på. Övriga partiers agerande efter valet visar att de inte respekterar valresultatet, skriver moderatväljaren Åke Danielsson.

Vad går riksdagsvalet egentligen ut på? Först får väljarna göra sina val av partier. Därefter räknar man hur många röster de åtta riksdagspartierna erhållit. 

Därefter ska en regering tillsättas för en ny mandatperiod. Då upptäcker man att det är i det närmaste dött lopp. Alliansen har fått 143 mandat och de rödgröna 144.

Därefter vidtog förutsättningslösa (?) samtal om vem som ska styra Sverige under de fyra kommande åren. Trots många samtal med talmannen verkar regeringsbildningen ha gått i stå.

Det enda man är överens om är att Sverigedemokraterna inte ska ha något inflytande. Inte tillfrågas. Inte talas med. Inte höras.

Min fråga till svenska folkvalda: Är det demokrati när det tredje största partiet är paria och absolut inte ska tillfrågas?

SD är ett parti som nästan var femte svensk röstat på. Svenska folket som avgivit sin röst borde skämmas över att de folkvalda inte respekterar valresultatet. I stället sitter man stillatigande utan att reagera.

De vi röstat på borde skämmas - alla som inte står upp för demokrati.  

Sverige är ändå ett land som ofta, även internationellt, pekas ut som ett föregångsland när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

DN Åsikt 7 november 2018 kl 14

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.