Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/p-forbud-pa-arlanda-underlattar-genomstromning-av-bilar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Parkeringsförbud på Arlanda underlättar genomströmning av bilar

Utanför terminal 5 på Arlanda är det förbjudet att stanna längre tid med bilen än vad urlastning innebär. Syftet är att underlätta genomströmningen av bilar. För dem som vill följa med in i terminalsbyggnaden finns en särskild korttidsparkering.

Vi beklagar hur Alf Lindqvist upplevt sitt besök på Stockholm Arlanda Airport.

Tillgängligheten för resenärer och personer som hämtar och lämnar resande är viktig, samtidigt som det hela tiden är angeläget att utnyttja marken i nära anslutning till flygplatsen på bästa vis. Det ska vara enkelt att ta sig till och från flygplatsen och enkelt att lämna och hämta släkt, vänner och bekanta.

Flygplatsen är ett resenav som expanderar i takt med att allt fler vill flyga. Runt flygplasten växer en stad med hotell, kontor och andra mötesplatser som underlättar möten, arbete, vila och fritid.

I inlägget beskrevs en händelse då en bilförare skulle lämna två resenärer. I det aktuella fallet parkerade föraren utanför terminal 5. Denna plats är mycket nära ingången till terminalen och en populär plats att lämna resande. För att underlätta genomströmningen av bilar och låta så många som möjligt att få möjlighet till att smidigt lämna resande och lasta ur deras väskor råder här förbud mot att parkera eller stanna längre tid än vad urlastning tar. Sigtuna Kommun övervakar gatumarken framför terminalen och de bestämmer vilka parkeringsregler som gäller.

Ofta vill man följa med de personer som ska resa fram till incheckningen och just som i det aktuella faller hjälpa till med att bära in bagage och liknande. För detta ändamål finns en parkering nära terminal 5 där det är tillåtet att parkera i en timme. Från denna parkering ”Hämta & lämna” vid terminal 5 tar det ungefär tre minuter att komma in i terminalen.