Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/pa-vems-varderingar-vilar-sverige/

DN Åsikt

DN Åsikt. På vems värderingar vilar Sverige?

Vårt land vilar på kristna värderingar menar Peter Jonasson. De värderingar som de flesta människor har i vårt land delas mellan många religioner och icke-religiösa menar jag.

Rätta artikel

Civilekonomen Peter Jonasson skriver i sin debattartikel att kristna inte får påverka samhället. Han menar, om jag förstår honom rätt, att det numera finns en norm i det ”nervösa” Sverige att kristna inte får ge uttryck för sin religion. Jag känner inte igen mig i Peter Jonassons Sverige. Överallt ser jag kyrkor där kristna samlas och ger uttryck för sin religion och många gånger inte bara i de ritualer man har utan också i kristna föreningar och sammanslutningar där man verkar. Kristna representeras också i alla möjliga sammanhang av sina företrädare, till exempek när Sveriges Lantbruksuniversitet har sin årliga stora högtid med promotion av doktorer.

Man kan dock fråga sig varför kristna inbjuds att representera vid en sådan högtid. Vad har Sveriges Lantbruksuniversitet med religion att göra? Jovisst kan SLU har något med religion att göra. I den meningen att man sysslar med djuretik, det vill säga frågan om hur vi bör behandla de djur som vi har i vår vård. Här kommer etik och värderingar in och det är ju i högsta grad något som präglar religionerna. Och inte bara den kristna religionen.

Jag arbetade en tid tillsammans med en veterinär från Thailand som är Buddhist. Hans religion föreskriver egentligen att man inte alls ska döda djur. Jag frågade honom: Vad gör du om en person kommer till din mottagning med en rabiessmittad hund? Du ska ju egentligen inte döda djur? Han svarade; Jag avlivar hunden då det är stor risk att den smittar människor. Jag kommenterade; Men du får ju inte göra det enligt din religion! Hans svar överraskade mig; Ni västerlänningar gör det så enkelt för er. Ni menar att det finns rätt och fel. Själv får jag arbeta med mina tankar kring vad jag gjorde och det är något som jag hela tiden måste reflektera över. Här finns inger rätt eller fel.

Men att religioner och religiösa föreställningar är en del av mänskligheten betyder inte att allt som människor gör måste vara religiöst präglat. Skolan ska undervisa om religioner, inte praktisera dessa. Under alla mina skolår hade vi högtidliga skolavslutningar i skolan. Det är naturligtvis där skolavslutningar ska firas. Om religiösa samfund sedan vill fira att barn slutar skolan kan de självklart göra det ändå. Lika lite tycker jag att körskolor ska fira att man får körkort i någon kyrka. Eller att Hammarby fotbollsklubb firar att de vinner allsvenskan i någon kyrka. Om man anställs för att utföra ett arbete, så är grunden för anställningen att man vill utföra det arbete som erbjuds. Om ett slakteri anställer veganer för att slakta och att dessa vägrar att utföra själva slakten av etiska skäl så är det ju inte så lyckat. Om man anställer en sjuksköterska som bekänner sig till Jehovas vittnen på en blodgivarcentral så blir inte mycket blodtransfusioner gjorda.

Vårt land vilar på kristna värderingar menar, Peter Jonasson. De värderingar som de flesta människor har i vårt land delas mellan många religioner och icke-religiösa menar jag.