Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/pandemin-kan-ge-oss-en-ny-varldsordning/

INSÄNDARE

Insändare. ”Pandemin kan ge oss en ny världsordning”

Kroppstemperaturen för flygresenärer i Perus huvudstad Lima kontrolleras. Det nya coronaviruset kan komma att skapa en ny världsordning, tror insändarskribenten Kjell Jormfeldt.
Kroppstemperaturen för flygresenärer i Perus huvudstad Lima kontrolleras. Det nya coronaviruset kan komma att skapa en ny världsordning, tror insändarskribenten Kjell Jormfeldt. Foto: Luka Gonzales/AFP

INSÄNDARE. Det är en gammal sanning att det kinesiska tecknet för kris är detsamma som tecknet för möjlighet. Kanske är det så att den nya coronaepidemin bereder väg för en ny världsordning, skriver Kjell Jormfeldt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Samtidigt som det nya coronaviruset covid-19 utlöser panikreaktioner som stängda gränser, börsfall och hamstring ser vi exempel på en ny form av solidaritet och lojalitet som vi inte är vana vid. Människor hjälper varandra att handla. Regeringen uppmanar oss stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom i stället för att gå till jobb och skola om man bara ”är lite sjuk” som det hette förr.

Man behöver inte ens betala karensdagen och kan stanna hemma 14 dagar utan sjukintyg. Det kallar jag att visa medmänskligt förtroende. Och för skolbarnens del är det ett steg i rätt riktning om kunskap värderas högre än närvaro.

För de flesta är det väl bara tacknämligt att få stanna hemma en vecka eller två. Men hur kommer det att kännas efter en månad? Det är en välsignelse att mycket arbete och skolarbete numera kan utföras på distans tack vare it-revolutionen utan att hela produktionen behöver avstanna.

De indirekta konsekvenserna av pandemin med börsfall och stora bolag som riskerar konkurs förefaller vara värre än själva sjukdomsutbrottet. Det är förvånande att reseföretag och flygbolag lever så ur hand i mun att de inte ens klarar en månads inkomstbortfall.

Gamla sanningar har upphört att gälla: ”I Sverige hälsar vi genom att ta i hand” är inte längre ett självklart imperativ. När insikten väl sjunkit in att man inte kan stoppa smittspridning genom gränskontroller eftersom smittan redan finns överallt, och det inte går att plocka politiska poäng på att visa handlingskraft, kommer i bästa fall den internationella solidariteten ta överhanden med insikten att gemensamma problem måste lösas gemensamt.

Då kanske vi också kan tackla flyktingsituationen och klimathotet. Inget ont som inte har något gott med sig.

En pandemi för oss tillbaka till ett ursprungstillstånd som rådde före civilisationen. Alla kan drabbas och tekniska, medicinska och kulturella landvinningar slås i spillror. Plötsligt blir vi alla jämlika. Måtte det bli upptakten till en ny era där nationella egenintressen får ge vika för en global solidaritet.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt