Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 06:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/parkering-for-motorcykel-betydligt-billigare-an-bilar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Parkering för motorcykel betydligt billigare än bilar

Stockholms stad tar bort gratisparkering på 500 mc-platser för att gator i högre utsträckning används för rörlig trafik och korttidsparkering. Men på dessa platser parkerar motorcykel och moped klass 1 till en femtedel av kostnaden för en bil.

Stockholms stad beslutade nuvarande parkeringsregler för bättre framkomlighet i juni 2016 och de började gälla i augusti 2016.

Syftet är att öka framkomligheten på Stockholms gator, minska trängseln i staden och samtidigt öka antalet lediga parkeringsplatser. Detta gynnar bland annat kollektiv- och yrkestrafik samt godstransporter.

Nu är den juridiska processen klar för motorcykelparkering och de cirka 500 mc-platserna börjar skyltas om.

På dessa platser i city parkerar motorcykel och moped klass 1 till en femtedel av kostnaden för en bil: 10 kronor i timmen, jämfört med 50 kronor. I övriga områden kostar mc-parkering 5 kr i timmen.

Boendeparkeringen för motorcykel och EU-moped har sänkts och är 50 procent jämfört med en bil, trots att motorcykeln ställs på bilparkeringsplats: 550 kronor/månad innanför tullarna, 250 kronor/månad i närförort och 150 kronor/månad i taxeområde 5.

Både vanlig parkering och boendeparkering är alltså kraftigt reducerad för motorcyklar. Stockholms stad har valt att inte längre ha gratis parkering på de 500 mc-platserna i stan. Vi vill att gatorna i högre utsträckning används för rörlig trafik och korttidsparkering.

Med minskade skillnader i pris blir det fler som ställer sitt fordon i garage eller tomtparkering under hela dagar eller veckor. Då kommer fler fram snabbare och kan hitta tillfällig parkeringsplats