Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 14:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/partierna-maste-satsa-mer-pa-aldre-politiker/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Partierna måste satsa mer på äldre politiker”

83-åriga Barbro Westerholm (L) är riksdagens äldsta ledamot efter årets riksdagsval.
83-åriga Barbro Westerholm (L) är riksdagens äldsta ledamot efter årets riksdagsval. Foto: Magnus Hallgren

Åldersfördelningen i den nya riksdagen är bedrövlig. Trots att antalet pensionärer blir allt fler är bara fyra ledamöter äldre än 68 år. Nu måste partierna bättre ta till vara äldres erfarenhet, skriver 79-åriga Birgitta Bolinder.

Jag blir bedrövad när jag läser om åldersfördelningen i den nyvalda riksdagen. En enda ledamot är född på 30-talet – Barbro Westerholm (L). Endast tre ledamöter är födda på 40-talet.

I andra änden av åldersskalan finns 18 personer födda på 90-talet, yngst bland dem Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson, 22-åriga Ebba Hermansson. Det är beklämmande att en ung kvinna vill föra talan för detta partis mossbelupna – eller snarare obefintliga – jämställdhetspolitik. Men inte förvånande att hon är 22 år, alltså en person med synnerligen kort livserfarenhet.

Att unga människor engagerar sig politiskt och gör politisk karriär är för övrigt naturligtvis utmärkt. Men bristen på äldre livserfarna människor i riksdagen är ett stort problem

Endast fyra ledamöter är äldre än 68 år. Vi äldre anses numera kunna arbeta nästan hur länge som helst (förra statsministern Fredrik Reinfeldt (M) nämnde 75 år), men i riksdagen är vi knappt representerade alls: fyra av 349!

Samtidigt blir vi allt fler och problemen som det medför blir allt större: pensionerna, vården, bostäderna – för att bara nämna de största och dyraste.

Partierna måste stödja sina äldre aktiva medlemmar så att de stannar i politiken, uppmuntra dem att sikta på riksdagsplatser och sedan också nominera dem. De äldres livs- och yrkeskunskaper måste värderas högre – inom partierna och i hela samhället.

Jag är glad att Barbro Westerholm trots sin ansenliga ålder vill fortsätta som riksdagsledamot. Hon är ovärderlig, inte bara för sitt parti utan för riksdagen och för samhället. Liksom hennes tre något yngre kollegor som också är födda före 1950.

DN Åsikt 24 september kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.