Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/paskresor-till-fjallen-sprider-smittan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Påskresor till fjällen sprider smittan”

Foto: Robert Henriksson

INSÄNDARE. Det viktigaste nu är att dämpa smittspridningen av covid-19 så att en anstormning av svårt sjuka inte överväldigar sjukvården. Om ungdomar tillåts resa till fjällen i påsk kommer covid-19 att spridas över stora delar av landet där sjukvård saknas, skriver Lisbeth Nordstrom-Lerner som arbetat som sjukhusepidemiolog på tre sjukhus i USA.

I februari fick svenska ungdomar besked av Folkhälsomyndigheten att de kunde resa till Alperna på sportlovet med motiveringen att smittan inte fanns där. Många ungdomar kom hem infekterade, de flesta utan symptom.

Folkhälsomyndigheten och medierna hade inte gjort klart att de ungdomar som kom hem med feber och hosta skulle testas och vara i karantän med familjen i två veckor. Det allra viktigaste: intensiv kontaktsökning av smittade skedde inte. Det ledde till allmän smittspridning i samhället.

Även unga människor kan bli sjuka av det nya coronaviruset. Hälften av patienterna på intensivvårdsavdelningarna i USA är mellan 20 och 49 år. De har svår andnöd och är i behov av syrgas och respiratorvård.

Alla amerikaner ombeds stanna hemma och inte vara mer än tio personer tillsammans. Man ska stå på ett avstånd på två meter till närmaste person och göra rent ytor där droppsmitta av virus kan leva i flera dagar. Den amerikanska sjukvården rustar för en tsunami av svårt sjuka.

USA beräknas befinna sig i samma situation som Italien gjorde for två veckor sedan. Ska Sverige komma att likna Kina och Sydkorea eller Italien och Spanien, som båda redan i dag har fler covid-19-fall än Kina?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt