Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Patienterna kommer att hamna i kläm

Behåll ett större uppdrag för akutmottagningen vid NKS för att ej riskera patientsäkerheten inom akutsjukvården i Stockholm.

Jag håller med om Lars Tocklins inlägg som vill att NKS tar ett större uppdrag, ej bara "intensivakut" som är planen i dag. Den stora omflyttning av akutflödet med den påtagliga minskningen av akutbesök vid NKS i och med öppnandet av NKS akutmottagning för vuxna i maj kommer få avsevärda konsekvenser för stockholmarnas akutsjukvård. Redan i dag går Sös på knäna (stabsläge i veckan på grund av bristande vårdplatser), Danderyd bygger om/ut klart tidigast fjärde kvartalet 2019, verkar som S:t Göran klarar uppdraget bättre i dag.

När NKS akutmottagning öppnar ställs allt på sin spets, mer än 50 000 akutbesök/år skall omfördelas till övriga sjukhus akutmottagningar och närakuter som nu byggs ut. Jag tror att resurserna ej finns för att hantera dessa volymer/patienter på övriga akutsjukhus, patienter kommer hamna i kläm. Finns kompetensen hantera det bredare sjukdomspanoramat som kommer hamna på närakuter? Jag tvivlar, patienter kommer hamna i kläm.

 

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.