Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 08:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/paul-sandin-ar-det-av-okunskap-som-man-anvander-begreppet-norrland/

DN Åsikt

DN Åsikt. Den geografiska mittpunkten ligger drygt 40 mil norr om Stockholm

Du jämte, västerbottning och andra som kallar dig norrlänning, hymla inte med din hemvist/ursprung! Om du beskriver dig som Ånge-bo, norrbottning och så vidare kanske sörlänningarna liksom massmedierna tänker om.

Det är lätt att hålla med Paul Sandin när han argumenterar utifrån den formulerade frågan.

Det är nonchalant/okunnigt att benämna 2/3 av Sverige som Norrland, när det borde vara tydligare att tala om till exempel Medelpad, Västerbotten, Gästrikland, Sveg eller Gällivare.  Har någon läst på sportsidan om Västra Frölunda som laget från Götaland eller Djurgården som laget från Svealand? Men Skellefteå AIK eller GIF Sundsvall som Norrlandslag går bra tycks det. När dessutom Mälardalsområdet anses vara mellansverige kan man undra över hur det står till med geografikunskaperna. Den geografiska mittpunkten ligger drygt 40 mil norr om Stockholm. Vem talar inte om Selma Lagerlöf som värmländska eller Björn Ranelid som skåning? Däremot är det vanligt att klumpa ihop Torgny Lindgren, Sara Lidman, PO Enquist med flera som norrlandsförfattare.

Till skillnad mot Paul Sandin tycker jag att väderleksrapportörerna i sina prognoser inte drar sig för att göra landskapsindelningar av väderprognosen om så krävs eller andra ändamålsenliga områdesbeskrivningar som södra Norrlands inland eller östra Svealand.  Den folkbildningstraditionen upprätthålls väl och ska lovordas.