Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/pengar-vaxer-inte-pa-trad/

Insändare

Insändare. Pengar växer inte på träd

Att införa basinkomst eller medborgarlön är fel. Det skulle göra arbete ännu mindre lönsamt jämfört med dagens system. Redan nu betalar vi bland de högsta skatterna i världen.

Att vilja införa basinkomst eller medborgarlön i ett av de länder där detta i praktiken redan finns är lite udda. Det är genom arbete som välfärden finns.

Det går inte att frikoppla arbete från välfärd. Pengar växer inte på träd som vissa verkar tro – allt är inte bara en fördelningsfråga. I så fall skulle ju alla länder vara lika rika.

Att rigga systemet så att arbete lönar sig ännu mindre än soffliggande är inte bara fel – det är i dag redan skadligt för den välfärd som det vurmas för. För att behålla välfärden behöver fler välja arbete före annan verksamhet.

I nuläget ligger Sverige som land i den yttersta extremen i världen när det kommer till hur mycket som tas från de som arbetar till de som inte arbetar. När man är extrem bör man ställa sig frågan varför inte alla står ute på just den kanten.