Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/pinnar-inom-sjukvarden-finns-dom/

DN Åsikt

DN Åsikt. "Pinnar" inom sjukvården, finns dom?

Visst finns "pinnar" inom sjukvården!

Rätta artikel

Replik till Björn Relefors.

Inom Region Halland och Skåne räknas pinnar i allra högsta grad. Det bottnar sig i sjukvårdens ersättningssystem. Antal mottagningsbesök har ekonomisk betydelse för respektive klinik.

Regionernas (före detta landstingens) beställarnämnder beställer en förutbestämd volym, till exempek ortopedi vilket motsvarar en viss mängd DRG-poäng. Om man inte lyckas uppfylla volymen ”beställd” sjukvård riskerar man att få mindre anslag till nästföljande verksamhetsår. En av konsekvenserna kan då bli att patienter på vårdgarantin ”deporteras/hänvisas” till andra vårdgivare utanför den egna regionen. Avstånden och tidsåtgången kan liknas med Kirunabon som skulle till Sunderby sjukhus för att träffa dietisten...

Alltså måste man utföra så mycket sjukvård som möjligt för att inte förlora intäkter/anslag nästkommande år. Relefors anser att man kan effektivisera vården, vilket jag också håller med om fullt ut. Dock kräver det IT-system som är långt mer intelligenta än dagens. I dag ”bränner” vi ofantligt mycket tid på ineffektiva, krångliga rent ut sagt usla system som oftast är upphandlade av amatörer som själva inte behöver befatta sig med de inköpta journalsystemen. Här finns enorma vinster att hämta om vi hade utrustats med mer effektiva, smarta och mer användarvänliga system. Man skulle då bättre kunna samordna ett patientflöde där varje enskild patient inte skulle behöva göra flera resor till sjukhuset.

Vi inom läkarkåren har successivt flyttats bort från inflytande över vården, i takt med ökande modern sjukvårdsorganisation. Denna uppgift har tagits över av andra, tjänstemän och ekonomer utan någon större medicinsk kunskap. Dessa har då satt upp andra prioriteringsmål för vården, där patienten åter igen inte alltid hamnar i centrum.

Det är ju glädjande att Relefors som är chef på Hudiksvalls sjukhus inte lider av NPM (New Public Management) som vi andra vad gäller ”pinnräknandet”.