Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/polisen-borde-arbeta-tillsammans-med-rapparna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Polisen borde arbeta tillsammans med rapparna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter eskalerande våld och skjutningar i Texas bjöd borgmästaren in stadens rappare för att höra vad de trodde skulle minska våldet. Ett liknande arbetssätt borde provas i svenska utsatta områden för att hitta en positiv väg framåt.

Efter upploppen i Rikneby beskrivs det i Dagens Nyheter hur polisens visitering av en känd rappare bidrog till att starta upploppen. Enligt områdespolisen är rapparen en idol för många i området, men eftersom han är misstänkt för brott får han inte längre vara med och arrangera och uppträda vid ett kommande musikevenemang, ett beslut som riskerar vara kontraproduktivt.

Att rappare är provokativa, kommenterar samhällsutveckling och själva står i händelsernas centrum är nämligen inget nytt under solen. I hiphoppens fyrtioåriga historia finns en rad tidigare exempel på detta. Inte minst under den så kallade arabiska våren, som utlöstes av El General, en tunisisk rappare. Den amerikanska rapparen Chuck D har kallat hipphoppen för de svartas CNN, eftersom hiphoptexter bidragit till att ge en mer rättvis bild av verkligheten, jämfört med den som gestaltats i medierna.

Hiphopgruppen NWA har alltid försvarat sina låttexter med att de bara rappat om sin egen verklighet. Detta även när de provocerade hela den amerikanska poliskåren med låten ”Fuck tha police” som relaterade till frågor om polisbrutalitet, och som under senare år aktualiserats genom dödsskjutningar av unga svarta män i USA.

Efter eskalerande våld och skjutningar i Houston, Texas under 2016 bjöd borgmästaren, Sylvester Turner, in stadens rappare för att diskutera deras perspektiv på åtgärder för att minska våldet. Turner förstod rapparnas kraft och betydelse som talespersoner, och deras starka lokala förankring.

I svenska förorter har det sedan 1990-talet utvecklats en stark identifikation med hiphopkulturen och dess afroamerikanska erfarenheter, och hiphoppen har på sätt och vis ackompanjerat det svenska samhällets transformation. Det är tydligt att hiphoppen också fortsätter att kommentera och provocera de samhällsutmaningar som är aktuella. För svenska utsatta områden skulle ett arbetssätt liknande det i Houston, därmed kunna innebära en positiv väg fram. I det akuta såväl som i det förbyggande arbetet skulle polisen kunna arbeta tillsammans med rapparna.

För ett demokratiskt samhälle borde det vara av största vikt att ilska, frustration och engagemang kanaliseras genom konst, poesi och musik, hellre än i allsköns destruktivitet. De svenska etablerade rapparna borde kanske också fundera över olika möjligheter att tala med ”samlad röst” för att bidra till att minska våldet i utsatta områden, eftersom rappare har den unika möjligheten att nå ungdomarna. Både kraft och kreativitet finns i den svenska hiphopkulturen, och jag tror i likhet med Ezekiel i hiphopserien ”The get down” att ungdomarna inte är problemet – utan lösningen.

Hiphopkulturen startade som ett alternativ till våld och destruktivitet i ett socialt sargat Bronx, New York under 1970-talet. Före detta gängledare engagerade sig i att ungdomar skulle uttrycka sig estetiskt istället för med våld, och agiterade för vikten av kunskap. I hiphopkulturens skapelseberättelse finns också starka inslag av vikten av att ge tillbaka till sitt område, och där kunskap ska spridas enligt devisen ”each one teach one”, en slags lärjungemetodik som innebär att de äldre lär de yngre.  Att ägna sig åt rap och textskrivande är både en konstnärlig och samtidigt intellektuell handling, och något som ur ett samhälleligt perspektiv kan ses som positivt att ägna sig åt (i motsats till exempelvis stenkastning).