Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/polisen-erbjuder-manga-e-tjanster/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Polisen erbjuder många e-tjänster”

Polishuset i Västerås 2008. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen erbjuder e-tjänster i allt större utsträckning, och du kan anmäla brott och ansöka om vapenlicens via hemsidan. It-verksamheten är organiserad på ett modernt sätt, och i enlighet med bästa marknadspraxis, skriver Kerstin Sundelius Bergman, Polismyndigheten.

Rätta artikel

Svar på Fredrik Grufmans insändare ”Polisens uråldriga metoder försvårar för medborgarna” (10 april): Insändarskribenten menar att polisen inte förstår nyttan av digitala tjänster och att myndigheten lever i en svunnen tid.

Polisens it-verksamhet har under de senaste åren genomgått ett antal strukturförändringar. Bilden är i dag att både arbetsmetoder och ledningen och styrningen av it-verksamheten är organiserade på ett modernt sätt, och i enlighet med bästa marknadspraxis.

I insändaren ges ett exempel där vapenlicensärenden hanteras helt manuellt via pappersblanketter som postas och sedan handläggs av en överbelastad polisman. I verkligheten lanserades en e-tjänst för just vapenlicensansökningar på polisens webbplats i september förra året. 

Och polisen arbetar hårt för att ytterligare e-tjänster ska kunna erbjudas framöver. I dagsläget finns redan e-tjänster för anmälningar av vissa brott såsom bedrägerier, skadegörelser, inbrottsförsök med mera. I december 2018 anmäldes cirka 120.000 brott till Polisen, varav cirka 22 procent gjordes via en e-tjänst.

Dessutom finns e-tjänster för ansökningar för en lång rad tillstånd, såsom för uteserveringar, byggetablering med mera. Tillståndsansökningarna har också stora ärendevolymer och under 2018 tog polisen emot mer än 300.000 anmälningar via e-tjänsterna. 

Slutligen finns redan i dag e-tjänster för anmälan av parkeringsskada och giltighetskontroll av legitimationshandling. Faktum är att den sistnämnda e-tjänsten vann priset eDiamond award som årets bästa offentliga e-tjänst 2018. Och under kommande år planeras för ett mycket stort antal nya e-tjänster för tillstånd.

Men Fredrik Grufman har rätt i att polisen är en omfattande och mångfacetterad verksamhet med uppdrag som sträcker sig från brottsförebyggande, utredande och lagförande verksamhet till verksamhet som är mer av servicekaraktär. Som exempel på den senare typen av verksamhet finns en e-tjänst för bortsprungna djur. 

Dessutom finns en mycket omfattande e-tjänst för tidsbokning för utfärdandet av pass och nationella id-kort. Denna e-tjänst har under det senaste året standardiserats på ett sätt som gjort den än mer effektiv.

I sin insändare nämner Fredrik Grufman också digitala bevis, och det är ett område som polisen arbetat hårt med de senaste åren. I flera av de e-tjänster för tillstånd som nämns ovan finns möjlighet att bifoga filer för den sökande. 

I dag använder också i princip samtliga poliser i yttre tjänst sin mobiltelefon bland annat för att ta upp digitala bevis. För detta finns ett antal av polisen mycket omtyckta och väl använda appar som utvecklats tillsammans med de poliser som använder dem.