Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/polisen-maste-andra-sin-attityd-mot-supportrar/

INSÄNDARE

Insändare. ”Polisen måste ändra sin attityd till supportrar”

Foto: Petter Arvidson

INSÄNDARE. Polisen måste backa från sin hårdnande attityd mot fotbollssupportrar för att inte ytterligare förvärra situationen. I försöken att få bort bengaler går det mycket fortare att rasera ett förtroende än att bygga upp det, skriver Sixten Rosén i Allmänna Supporterklubben.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

De senaste veckornas debatt kring polisens nya tillståndskrav kring så kallade overhead-flaggor kan knappast ha undgått någon. Före och efter det allsvenska Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK i söndags trissade polisen upp tonläget ytterligare genom att på olika sätt ge sig på ”vanliga” supportrar på väg till och från matchen.

Vissa blev utbussade till länets utkanter för att man råkat välja fel väg till arenan. Andra blev slagna med batong när man lugnt ville lämna en potentiellt orolig situation och blev hotade med våld när man redan blivit nedtvingad på marken.

Denna bryska behandling även av de man förut kallade kategori A-supportrar är mycket oroande då den riskerar att bara uppnå en enda sak – att skada förtroendet för polisen.

Det var en speciell stämning innan söndagens match. Poliserna gick i marschliknande formationer redan på tunnelbanan långt ifrån arenan.

Supportrar med olika färger på halsdukarna satt lugnt bredvid varandra, men tittade konstant över axeln mot poliserna som stod längst fram i vagnen. Det var symptomatiskt för den stämning som råder just nu – polisens agerande i alla sammanhang är det man oroar sig mest för.

Allt från märkliga nya regler, till uttalanden och nu, när det vankades derby, till deras kroppsspråk och eventuella våldsanvändning. Stämningen visade sig efter matchen ha renderat i obehagliga situationer för många supportrar helt ointresserade av konfrontationer. En rimlig fråga att ställa utifrån detta är då: är det så här man vill ha det?

Supporterkulturen inom svensk fotboll har under de senaste åren tagit enorma steg framåt vad det gäller att minska antalet bråk på och utanför arenan. Trots det tar polisen till kraftigare tag, fastän man håller med om att supporterkulturen mår bra.

Läs mer: ”Erkänn fotbollens supporterkultur som konst”

Detta sker med repressiva åtgärder och en uppskruvad våldsanvändning mot alla som råkar hamna på fel ställe vid fel tidpunkt. Att det redan fått motsatt effekt än den man påstår sig önska är enkelt att se. Även många av de som tidigare inte nämnt eller ens intresserat sig för vad polisen sysslar med på matcher börjar redan nu göra sina röster hörda.

När så många människor tappar förtroendet för en för hela samhället så viktig myndighet måste man stanna upp och fundera på vad ens agerande egentligen är på väg att leda till. Det kan ju omöjligt ligga i polisens intresse att drastiskt försämra bilden av sig själva hos en så stor grupp människor.

Polisen har minst sagt gedigen erfarenhet av att arbeta i supportersammanhang. Med tanke på den erfarenheten kan man knappast blivit förvånad över den upptrissade stämning som infunnit sig mellan polis och supportrar.

Det är en gåta varför man verkar vara beredda att offra det arbete som gått så bra utanför arenorna för att få bukt med bengalerna. Det är oroande då man i så fall antingen vill ha till mer konfrontation eller helt enkelt ser mer oroligheter som ett nödvändigt ont för att bli av med bengalerna.

Alternativet är att man inte alls förväntat sig att stämningen skulle förändras av de repressiva åtgärder man ägnat sig åt den senaste tiden. Är det så vore det nästan ännu mer alarmerande.

Agerandet ändrar bilden av polisen bland supportrar den tidigare aldrig haft några problem med. Antingen blir de rädda för dem eller så skapar man ett förakt som troligtvis aldrig hade fötts annars.

Fortsätter det på den i söndags inslagna vägen riskerar man att väldigt många människor tvingas göra detta undermedvetna och farliga val. Det kan man omöjligt vilja.

Polisen måste därför backa i de här frågorna för att inte ytterligare förvärra situationen. Det går mycket fortare att rasera ett förtroende än att bygga upp det.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt