Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/polisen-maste-ta-klivet-in-i-digitala-samhallet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Polisen måste ta klivet in i digitala samhället”

Polismyndigheten hänger inte med i den digitala utvecklingen, menar insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Man bör kunna boka tid för pass, ta emot allmänna varningar och göra brottsanmälningar i telefonen. Men Polismyndigheten lever i en svunnen tid när det kommer till digitala tjänster, skriver läsaren Fredrik Grufman.

Rätta artikel

Snart firar internet 25-årsjubileum i Sverige. Det är numera en självklarhet att beställa mat, få medicinska recept och deklarera via nätet. 

För Polismyndigheten förefaller dock internet vara något tämligen okänt, i alla fall i relationen med medborgarna.

Att anmäla vissa brott, redogöra för vad som hänt och ladda upp digitala bevis låter sig icke göras på något enkelt sätt. De vill att man ringer, och om man har ett digitalt bevis föredrar myndigheten att det laddas över till ett usb-minne och skickas som brev. 

Det finns heller ingen möjlighet att logga in på hemsidan och se status på sin anmälan.

Det finns gott om jägare och sportskyttar i Sverige, och polisen har ansvaret att administrera licenshanteringen. Varje person som sökt vapenlicens vet att det kan ta månader innan den godkänns. Alla licensansökningar görs via pappersblanketter som ska postas och sedan handläggas av en överbelastad polisman.

Polisen har inte någon mobilapp. Den skulle kunna användas för att utföra enklare ärenden som att boka tid för pass, göra brottsanmälningar och även ta emot allmänna varningar eller information om efterlysta personer. 

Trots att många andra myndigheter har förstått nyttan med digitala tjänster lever Polismyndigheten fortfarande i en svunnen tid.