Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 20:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politiker-har-en-slapp-installning-till-svenska-spraket/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Politiker har en slapp inställning till svenska språket”

Den oftast engelsktalande sjukhusdirektören Melvin Samsom meddelade i slutet av augusti att han slutar på Karolinska universitetssjukhuset under våren 2019.
Den oftast engelsktalande sjukhusdirektören Melvin Samsom meddelade i slutet av augusti att han slutar på Karolinska universitetssjukhuset under våren 2019. Foto: Magnus Hallgren

Det är beklämmande när politiker inte står upp för svenska språket. I språklagen framgår att det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenska används och utvecklas, skriver medlemmar i nätverket Språkförsvaret.

Häromåret gav sig Liberalernas landstingsråd i Stockholm Anna Starbrink på vänsterpartisten Birgitta Sevefjord, som påtalade att Karolinska universitetssjukhusets direktör Melvin Samsom borde lära sig bättre svenska

Anna Starbrink ansåg att Birgitta Sevefjord var oförskämd. Hon lär även ha utsatts för burop i församlingen av landstingspolitiker. 

Starbrink visar en häpnadsväckande slapp hållning till sitt eget språk. I hur många länder skulle att Samsom hade fått anställning utan att lära sig det nationella språket?

Starbrink är vald att företräda svenska väljare och därigenom det svenska språket. I stället för att utveckla svenskan verkar hon, åtminstone indirekt, med sin slappa hållning för att avveckla vårt språk.

Ett annat exempel är moderata finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr, som häromåret ansåg att Engelska skolan borde etablera sig i Rinkeby för att förbättra integrationen

Hon anser alltså att ett av Sveriges mest segregerade områden skulle må bra av utbildning, och därmed också integration, på engelska i stället för på svenska. Vi tar oss för våra pannor!

Det är politiker som ni som möjliggör att svenskan riskerar att förpassas till historiens skräphög. Den kanske även tillåts vara kvar på Skansen och på hembygdsgårdarna.

I språklagen som trädde i kraft 2009 står att svenska är huvudspråk i Sverige, samhällets gemensamma språk som ska kunna användas inom alla samhällsområden. Dessutom har det allmänna har ett särskilt ansvar för att det används och utvecklas.

Skolan och sjukvården, om något, tillhör det allmänna eftersom bägge verksamheterna finansieras av skattemedel.

DN Åsikt-redaktionen har erbjudit Anna Starbrink och Anna König Jerlmyr att svara på insändaren, men de har båda meddelat att de avstår.

DN Åsikt 18 oktober 2018 kl 05

Insändare

Anders Bodén, Britt-Louise Håkansson, C-G Pernbring, Christina Johansson, Daniel Jacobson, Håkan Söderberg, Janviktor Wahlgren, Kjell Nilsson, Kjell Rindar, Lars Göran Asmundsson, Michael Bach Ipsen och Per-Owe Albinsson:
”Politiker har en slapp inställning till svenska språket”

Svar

Så kommenterar du, skriver svar och insändare.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.