Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politikerna-behover-se-over-spelreglerna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Politikerna behöver se över spelreglerna

Politikerna behöver se över spelreglerna för sjukskrivning och återgång till arbete eller underlätta processen till omskolning.

För tre år sedan kraschade jag. Jag insjuknade i en blandepisod, det vill säga mani och depression samtidigt och kropp och själ var förvridna. Detta resulterade i en lång sjukhusvistelse, tung medicinering och femton elstötar i hjärnan.

Psykiatrin erbjöd ingen rehabilitering förutom en psykologkontakt och skrev gladligen långa sjukskrivningar.

Mitt mål var hela tiden att ta mig tillbaka till arbetsmarknaden. Jag fick själv sitta och läsa vetenskapliga artiklar hur jag skulle förbättra mitt minne och lindra psykiska besvär genom egenvård. Detta är något som kvalificerad vårdpersonal borde ha hjälp mig med.

Till sist kom jag till den dagen då det började bli dags att ta små kliv mot arbetsmarknaden. Jag arbetstränade och blev antagen till en utbildning för att omskola mig och öka min anställningsbarhet på arbetsmarknaden. Helst hade jag velat studera på 50 procent och ha 50 procent i sjukpenning, men så går det inte att göra enligt gällande regler. Alltså fick det bli studier på heltid och jag kraschade på nytt, men ny sjukpenningsperiod. Det har alltid funnits möjlighet för mig att återgå som timvikarie i vården; men med nuvarande regler att ha halv sjukskrivning innebär att personen högst få jobba fyra timmar om dagen istället för att slå ut det på 20 timmar i veckan. Det finns inga timvikariat på fyra timmar om dagen, fem dagar i veckan. Överlag är det svårt att hitta jobb som uppfyller de kriterierna.

Nu är jag på väg att börja arbetsträna igen. Min läkare skickade ett informativt läkarintyg till Försäkringskassan för en månad sedan. Jag har fortfarande inte fått en ny handläggare. Det lär väl dröja minst en månad innan det är dags för ett möte för gemensam kartläggning, då är det nästan jul och då vill oftast inte arbetsgivare ta emot praktikanter. Efter storhelgerna så är vi i mitten av januari, alltså sex månader efter att min läkare initierade processen och då är jag kanske igång och arbetstränar. Det kallar jag snabba puckar!

Det ligger på politikerna bord att se över reglerna kring sjukskrivning. Arbetsmarknaden ser inte längre ut så att alla jobb är från klockan åtta till fem och alla har inte en fast anställning i ryggen i händelse av sjukdom. Många som sjukskrivs till följd av psykisk ohälsa kan behöva utbildning för att öka anställningsbarhet på arbetsmarknaden. Det behövs spelregler som underlättar den processen. Ingen människa är väl slut på arbetsmarknaden bara för att det inte funkade i ett yrke.

Heltidsarbete kan inte vara målet för alla. Alla jobbade timmar räknas på ett jobb och egna intjänade pengar. Speciellt för den enskilda människan, men även för statens kassa. Därför behöver politikerna se över dagens spelregler för sjukskrivningar. Mer fokus för att underlätta rehabilitering och återgång till arbete, oavsett sysselsättningsgrad.