Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politikerna-har-for-upphavt-demokratin/

DN Åsikt

DN Åsikt. Politikerna har upphävt demokratin

Medborgarna väljer riksdagsledamöter och regering för att dessa ska ta hand om landet och inte syssla med några ideologiska egotrippar. Politiker upphäver demokratin när de inte längre företräder väljarna, utan bara sina partier.

Medlemmar i en bostadsrättsförening väljer styrelse för att den ska ta hand om och sköta föreningen och dess tillgångar. Likaså väljer medborgarna riksdagsledamöter och regering för att dessa skall ta hand om landet väl så att vi kan lämna det vidare till kommande generationer.

Väljarna har aldrig bett politikerna om att Sverige skulle bli ett ”föredöme” eller någon ”humanitär stormakt”. Detta är bara politikernas egna egotrippar. Väljarna har inte heller bett politikerna om någon multikultur eller att bli kallade för ”hatare”.

Vart ska de väljare vända sig som vill att Sverige bara ska vara ett helt vanligt normalt tråkigt land som Finland, Danmark, Estland eller Norge? Politikerna har för länge sedan upphävt demokratin när de inte längre företräder väljarna utan bara sina egna ideologiska åsiktspaket, så kallade partier.