Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politikerna-maste-definiera-helhetsansvaret-i-sjukskrivningsprocessen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Politikerna måste definiera helhetsansvaret i sjukskrivningsprocessen

Ett klargörande från riksdag och regering om vem som skall ansvara för helheten i komplicerade sjukskrivningsärenden skulle minska frustrationen hos alla inblandade och sannolikt också bidra till att få ner de skenande sjukskrivningskostnaderna. Det är oacceptabelt att helhetsansvaret saknas i dagens system.

Rätta artikel

Fredrik Walentin, neurolog och Johan Pak, ortoped och ryggkirurg beskriver båda sjukskrivningsprocessen som ett växande problem där såväl sjukskrivande läkare som patient kommer i kläm. Jag kan också tänka mig att handläggare på Försäkringskassan (FK) känner sig frustrerade över situationen. Men vem har då ansvar för problemet och vad kan man göra åt det?

I grunden ligger de skenande sjukskrivningskostnader som FK fått i uppdrag att hantera så att bara de verkligt behövande får sjukpeng. Men riksdag och regering har inte givit FK tillräcklig vägledning. Grundproblemet är detsamma som i många andra delar av stat och kommun: Man försöker effektivisera hela samhällsbygget genom att effektivisera varje liten enhet. Men samtidigt dunstar helhetsansvaret bort.

FK skall efter 180 dagar bedöma en sjukskriven persons arbetsförmåga i förhållande till arbeten som normalt förekommer på hela arbetsmarknaden. FK:s bedömning av funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning bygger på att en enda person, den sjukskrivande läkaren, kan göra en komplett och korrekt bedömning av arbetsförmågan. De frustrerade inläggen från Walentin och Pak visar att detta kräver svar som den ansvarige läkaren ibland inte har den blekaste aning om. Om det gäller långvarig rehabilitering efter en olycka är många yrkeskategorier inblandade (olika specialistläkare, sjukgymnaster, naprapater, etc) som var och en bidrar med sina delar. Men ingen är utsedd att ta ett helhetsansvar.

När det gäller långvariga sjukskrivningar vill FK ha en rehabiliteringsplan som arbetsgivaren skall ansvara för. Men detta gäller inte för enmansföretagare som då ställs inför ett moment 22. Walentin föreslår att de olika professioner som är inblandade i ett komplicerat rehabiliteringsärende obligatoriskt måste medverka till varsin del i ett samlat intyg. Jag tror att detta är rätt väg men det kräver att politikerna ger FK tydliga riktlinjer om vem som ansvarar för detta samlade intyg och definierar vilka krav som skall ställas på det. Det samlade intyget bör, när så är relevant, kompletteras med en rehabiliteringsplan.