Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politikers-grova-sprakbruk-maste-upphora/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Politikers grova språkbruk måste upphöra”

Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. Vissa politikers grova språkbruk måste upphöra. Tonläget mot statsminister Stefan Löfven från SD-ledaren Jimmie Åkesson och moderatledaren Ulf Kristersson skapar ett hårt samhälle, skriver Inez Johansson.

Statsminister Stefan Löfven (S) har fått hård kritik för sitt framträdande nyligen i SVT:s Agenda (17 november 2019). Löfven framhöll att klassklyftorna är det största orsaken till ökad grov kriminalitet.

Han pekade på att det inte är någon slump att kriminaliteten ökat i samband med att samhället blivit mer orättvist och ojämlikt. Det är inte heller överraskande segregationen ökar när vinsten blir viktigare än behoven.

Det är hedersamt att statsministern avstår från att peka ut migration som avgörande orsak till det ökade våldet i samhället. I sin kritik av dessa uttalanden har dock hans politiska motståndare använt väldigt hårda ord.

Även journalister och statsvetare har utsatt Löven för diverse grova verbala påhopp. Men jag blev rent ut sagt förskräckt när under den gångna helgen följde SVT:s direktsändning av Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro.

I sitt tal häcklades Löfven av SD-ledaren Jimmy Åkesson. De verbala oförskämdheterna hyllades med kraftfulla applåder av ombuden. På partimötet presenterades Åkesson som Sveriges nästa statsminister efter valet 2022.

Även moderatledaren Ulf Kristersson har utsatt Löfven för verbala påhopp och utnyttjade samtidigt tillfället att lansera sig själv statsministerkandidat. Även Kristersson blev upprörd när Löfven vägrade att koppla samman invandrarpolitiken med kriminalitet.

Jag förstår mycket väl att Moderaterna och de partier som företräder elitens intressen blir upprörda över att Löfven inte vill drar några paralleller mellan gängkriminalitet och migration. Det verkar som bara tanken på att det skulle handla om vi har ett orättvist och ojämlikt samhälle gör Kristersson skräckslagen.

Han vill till varje pris behålla ekonomiska orättvisor eftersom det gynnar deras egna intressen. Däremot blir jag skräckslagen när jag lyssnar och läser på medierna vilket språk politiker använder när de angriper sina motståndare. 

Det är smärtsamt att inse att de allra grövsta anklagelserna framförs av partiledare som ser sig själva som statsministerkandidater. Vilka politiker vill vi ha som företräder vårt land? Är det verkligen acceptabelt att prata om politiska motståndare med hårda ord och verbala nedsättande påhopp för att locka till sig väljare?

Jag har ingen acceptans för politiker som använder sig av hat och med grova ord för att nedvärdera sina motståndare. Det grova språket och oförskämdheterna oroar mig.

Det är viktigt att fundera över innebörden av de hårda orden och vem som framför dessa. Språkbruket påverkar tilliten till politiker och får konsekvenser för resten av samhället. De hårda orden sliter isär Sverige.

Det är hög tid att politikerna stannar upp och frågar sig vad den hårda retoriken leder till för samhälle. Var och en måste ställa sig frågan vilken verbal miljö vi vill leva i. Politikerna har ett stort ansvar för samhällsutvecklingen.

Det är dags att sätta gränser för det grova språket och hur vi tilltalar varandra. Grovt verbalt språk leder till ett hårt samhälle. Är det ett sådant samhälle vi vill leva i och att våra barn och barnbarn ska växa upp i? Förhoppningsvis är det inte det.