Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politisk-cirkus-i-riksdagen-skadar-svensk-demokrati/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Politisk cirkus i riksdagen skadar svensk demokrati”

SD-ledaren Jimmie Åkesson under tisdagens statsministeromröstning i riksdagens kammare.
SD-ledaren Jimmie Åkesson under tisdagens statsministeromröstning i riksdagens kammare. Foto: Jonas Lindkvist

Den politiska cirkusen i riksdagen efter valet skadar väljarnas tilltro till demokratin. Som väljare är det pinsamt att beskåda och jag önskar att jag hade röstat blankt, skriver läsaren Emma Högberg.

Rätta artikel

Rösträtt, men bara ytligt sett. Det skulle varit en passande slogan för årets riksdagsval.

Det är helt otroligt att politik förvandlas till ett avsnitt av en skandaldokusåpa. 

Man röstar ut varandra. Man vägrar samarbeta med vissa. Man snackar skit – om sina "fiender" och även om sina ”vänner/kollegor”.

Vad har vi röstat på, egentligen? Vi väljare visste inte hur uppskruvad denna fråga skulle bli. Rösterna räknas ju? Eller?

Jag är oroad för vi ska ses som ett ”demokratiskt” land, inom citationstecken. Det som hände i riksdagen denna dag har varit bedrövligt att följa i direktsändning.

Jag som inte ens röstat på Sverigedemokraterna tycker att partiledare Jimmie Åkesson var den vettigaste som talade denna morgon. Dinosaurierna i bakgrunden applåderade högt när han tog upp hur många som faktiskt valt in dem. Wow.

Oavsett vad man tycker om deras politik, ska man inte utesluta dem. Jag fick samma hemska klump i magen när moderatledaren Ulf Kristersson röstades ner. Snacka om maktspel och makthaveri.

Egentligen mynnar allting ut i det som enbart Åkesson tog upp, våra block. Som bara blivit värre. Mot varandra, med varandra. 

I Sverige röstar folket. Men det är för syns skull numera, för efter valet är det partierna som tar över. Ville vi som privatpersoner det? Tänker inte partierna på sina väljare?

Skämskudde ska inte behövas för att lyssna på folk man förtroenderöstat fram. Jag valde inte det, men jag röstade. Jag skäms för att vara delaktig i denna cirkus som väljare, önskar att jag hade lämnat en blank röst.

För regeringen bestämmer ändå själva i efterhand. Och verkar gå över lik medans de glömmer vilka som satte dem på sina höga hästar. 

Och hur jag än försöker hitta vägen för oss väljare att protestera, som inte vill gå runt med plakat, finner jag ingen lösning. 

Men vi får ju rösta? Så otroligt fantastiskt! Demokratiskt! Wow! Privligerat! Men det är ju inte på våra villkor längre. 

Man röstar inte på block, man röstar på partier som sedan bildar block utan att berätta och allt bara försvinner och demokratin existerar då ej. De gör som de vill. Och vi tappar förtroendet.