Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politisk-feminism-okar-sexismen-mot-man/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Politisk feminism ökar sexismen mot män”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Framväxten av politisk feminism har ökat sexism som riktas mot män. Numera förekommer ofta kvinnlig härskarteknik som det verkar finnas acceptens för, skriver Jonas Paulsson.

Sexism är vad man brukar kalla för könsrasism, alltså fördomar och generaliseringar baserade på kön. Jag upplever att de senaste åren har sexism riktad mot män blivit mer och mer vanligt förekommande. Jag förmodar att detta beror på framväxten av politisk feminism.

I ett klipp på Youtube från 2016 kan man höra den australiska senatorn Katy Gallagher anklaga en man för att ägna sig åt ”mansplaining”. ”Mansplaining” är ett sexisitiskt uttryck som lär syfta på att en man förklarar något. När senator Gallagher ifrågasattes för sin kommentar försvarade hon sig föga övertygande med att ”det är ett ord som används”.

Året därpå introducerades detta sexistiska ord till allmänheten i TV4 av retorikexperten Elaine Eksvärd, som bland annat skrivit boken ”Härkarteknik”. Ironiskt nog var det ingen i tv-studion, eller ens Elaine Eksvärd själv, som reflekterade över att det sexistiska uttrycket ”mansplaining” är en uppenbar härskarteknik där argument avfärdas baserat på den andres kön.

I samband med klimataktivisten Greta Thunbergs fantastiska insats sprids ett sexistiskt påstående på sociala medier om att män skulle vara arga på henne för att de inte håller med henne om klimatförändringarna. Det förekommer även en slags stödlinje för arga män.

Det här gör mig väldigt upprörd. Jag har arbetat med miljöfrågor och varit djupt engagerad i klimatfrågor i tio år på min fritid. Jag känner många andra män som gjort likadant. Samtidigt finns det många kvinnliga politiker som jag upplever inte har tagit sitt ansvar som makthavare.

Ett exempel är Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson som i ett tal beskyllde män för att äta mer kött än kvinnor. Men när Åsa Romson 2014 tog plats i vad som kallades för en ”feministisk regering” genomförde hon inga politiska beslut för att minska konsumtionen och produktionen av kött.

Det är tydligt att det i dag finns en omfattande tolerans i samhället för sexistiska påhopp på män. Utan tvekan förekommer detta även mot kvinnor. Kan vi inte komma överens om att all sexism liksom all rasism är fel? Det är ju trots allt 2019.