Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 20:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/politisk-retorik-inte-losningen/

Insändare

Insändare. Politisk retorik inte lösningen

Min poäng är att inte passivt avvakta att det kollektiva ska ta ansvar för allt. För det medför att man intar en passiv ställning.

Att försöka göra politisk retorik av att ta initiativ, påverka och göra konkreta handlingar som gör inverkan på omvärlden och förhoppningsvis gör den bättre är ganska trist. Slöseri med tid och kraft.

Att vi som medborgare tar initiativ och tar tag i problem betyder inte att vi ska avveckla det offentliga, men det kan innebära en minskad förväntan på att det kollektiva ska ta hand om allt, vilket knappast kan anses som en nackdel. Och vi som medborgare kan göra saker där det offentliga inte ens finns. Om vi blir mer engagerade medmänniskor och involverar oss i vår omgivning blir samhället bättre för alla. Ingen myndighet eller kommunal instutition kan göra detta, men vi medborgare kan. Det här är enkelt: där du ser behov och brist, tänk då: bra, jag är här, vad jag kan göra åt detta? Och när du kommer på vad det kan vara, gör det!

Detta är alltså inget upprop för att avskaffa det offentliga, utan en uppmaning till engagemang och initiativ som gör vårt land bättre.