Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 22:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/preems-pastadda-klimatintresse-en-bluff/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Preems påstådda klimatintresse en bluff”

Inge Löfgren från Naturskyddsföreningen framför Preems oljerafinaderi i Lysekil.
Inge Löfgren från Naturskyddsföreningen framför Preems oljerafinaderi i Lysekil. Foto: Tomas Ohlsson

INSÄNDARE. I dag, tisdag, inleds domstolsförhandlingarna om Preems eventuella utbyggnad i Lysekil. Men drivmedelsföretagets plötsliga intresse för klimatet är inget som vi går på, skriver Mari Larsson i klimatrörelsen Fridays For Future.

Har du sett Preems senaste reklamfilmer? Gör gärna det om det inte är något bra på tv, för de är som riktiga skräckfilmer. När cyberkriget kommer slås allt ut, rädde sig den som kan! Vårt enda hopp står då till oljebranschen, förslagsvis Preem, som hjältemodigt kämpar för att förse oss med drivmedel.

För inte så länge sedan puffade raffinaderiet i Lysekil på i godan ro. In kom råolja och ut kom bensin och diesel – plus koldioxid och annat klimat- och hälsofarligt som gick rakt ut i luften.

Men kvar fanns en massa otrevlig restolja. Hur skulle bolaget göra sig av med den? Jo, den såldes med strålande förtjänst som fartygsbränsle.

Så kom en internationell lag som förbjöd den skadliga restoljan i fartygen. Oljebranschen försökte in i det längsta stoppa lagen, men förgäves. För att inte drunkna i restolja och till råga på allt förlora en god inkomstkälla, ansökte Preem om att få bygga ut.

I den nya anläggningen skulle man kunna raffinera restolja till diesel och bensin och och i mindre utsträckning fartygsbränsle. Detta med en metod som är mycket energikrävande och ger stora utsläpp av koldioxid, svavel, sot, kvicksilver och vanadin. 

Överklaganden haglade in när Mark- och miljödomstolen godkänt ansökan. För hur skulle vi nånsin uppnå målen i Parisavtalet om fossilindustrin fick öka sin produktion

Nu skulle ärendet upp i nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen. Preem måste snabbt hitta en ny strategi. Och den smarta lösningen var att utmåla sig som de stora klimatvännerna, ja själva förutsättningen för att rädda världen från en klimatkollaps.

Så Preem planerar att fortsätta med de fossila bränslen, med tillsats av biobränsle i mån av lönsamhet. De ska kanske pumpa tillbaka koldioxid i havsbotten utanför Norge om det funkar. 

Nej, den gubben går vi inte på. Det som styr Preems agerande är profitjakten, inget annat. Därför vill de bygga ut.