Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Preparandutbildning bra innan yrkesprogram

Eleverna måste vara duktiga i svenska språket. Gå på preparandutbildning i gymnasiet innan ett nationellt program påbörjas.

Jag har varit god man åt ensamkommande ungdomar sedan 2011. Inlägget om fantasilös undervisning sammanfattar väldigt bra hur skolan fungerar. För några år sedan efterlyste jag hur många nya ord eleverna skulle lära sig i veckan. Svaret jag fick var att undervisningen inte bedrevs på det sättet.

Det är dock oundvikligt att eleverna måste kunna den terminologi som behövs för sina studier. Det är ett stort steg från den talade svenskan till att kunna läsa och förstå en text. Några av mina ungdomar har först gått på språkintroduktion och sedan innan de börjat gymnasiet gått ett år på preparandutbildning för att framför allt lära sig den svenska som behövs i respektive ämne.

Från Skolverkets hemsida citerar jag: Preparandutbildning ska ge eleven behörighet till ett yrkesprogram eller till ett högskoleförberedande program. Utbildningen är anpassad för en elev som är studiemotiverad och snabbt vill bli behörig. Utbildningen utformas för varje enskild elev och ska pågå i högst ett år. Det ska också vara möjligt för en elev att göra mindre ämneskompletteringar för att bli antagen till ett nationellt program efter kort tid. Kommunen är skyldig att erbjuda preparandutbildning.

Gymnasieskolan erbjuder, rätt utnyttjat, goda möjligheter att lära sig den svenska som behövs för studierna. Det är bättre att ha ett år extra för språkstudier och sedan lyckas med gymnasieutbildningen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.