Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/pressad-laxindustri-visar-usel-moral/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Pressad laxindustri visar usel moral”

Norsk odlad lax förbereds inför styckning på Frøya i Trøndelag. Foto: Kallestad, Gorm

SVAR PÅ INSÄNDARE. Mothuggen från den norska laxindustrin blir alltmer vildsinta i takt med att vederhäftiga larmrapporter från oberoende forskare läggs fram. Själv har jag slutat att äta odlad lax, skriver Christer Nilsson.

Anders Snellingen från Norges sjömatråd slingrar sig som en sjuk lax i sitt svar (20 september 2019) på min insändare (19 september) om den norska laxindustrin.

Han skriver bland annat att det är ”naturligt” att laxar dör. De officiella dödstalen i kassarna är 24 procent och 53 miljoner laxar dog 2017. Vem mer tycker att det är naturligt att var fjärde lax dör i svåra plågor av pesticider, sjölöss, pankreassjukdomar och laxanemi-virus?

Snellingen nämner inte att olika bekämpningsmetoder - kemikalier, varmvattenbehandling och mekanisk avlusning - riskerar att skada laxarna svårt, vilket tydligt visades i dokumentärfilmen ”Artifishal”. Varför ska friska laxar över huvud taget ha sjölöss och varför har i princip alla odlade laxar löss?

Det mest flagranta exemplet på ”fake news” av laxindustrin är det så kallade forskningsprojekt (beställt av Havsforskningsinstitutet Nife) som lät skolbarn äta odlad lax tre gånger i veckan under fyra månaders tid. Laxindustrin jublade över resultatet: Fisken visade sig ha positiva effekter på barnens kognitiva utveckling och prestationer. 

Men efter en granskning av tidningen Morgenbladet framkom att ”forskarna” använt annan fisk än den man kan köpa i butiken - en slags skräddarsydd forskningslax som innehöll 39 procent mindre miljögifter, speciellt framtagen för denna undersökning. Ridå! Den cyniska laxindustrins glädjeskratt förbyttes till ett stelt kallt grin.

Två forskare vid universitetssjukhuset i Bergen, Anne Lise Björke Monsen och kollegan Björn Bolann, har slagit larm om miljögifterna i lax: gravida, barn och ungdomar bör överhuvud taget inte äta odlad lax från Norge. Några av miljögifterna i lax kan ha negativ inverkan på hjärnans utveckling och kan associeras med autism, adhd och minskad IQ.

Det är symtomatiskt att en branschorganisation som Norges sjömatråd mörkar detta. Det visar usel moral och bristande etik.

Det är så mycket pengar inblandade i laxodling att mothuggen från industrin blir alltmer vildsinta i takt med att vederhäftiga larmrapporter från oberoende forskare läggs fram. Själv har jag slutat att äta odlad lax.