Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/priset-ar-familjen-och-mig-sjalv/

DN Åsikt

DN Åsikt. Priset är familjen och mig själv

Präster offrar tid med familjen och hälsan för detta kall, ska vi också betala med att förlora alla små tecken av uppskattning och erkännande för vad vi gör?

Julia och Thomas, det är underbart att höra hur ni får ihop er familjebild och planerar att få ihop den med ett fast lönetak som inte ska få överskridas. Särskilt om säg 10-20 år och ni vill hålla kvar vid samma tak.

Men det ni säger faller på så många punkter att jag undrar vad ni har gjort för bakgrundsarbete. Ni vill att lönerna ska sänkas till ert föreslagna tak, dock verkar ni helt ovetande om att det finns flertalet präster som har lägre månadslön än detta i nuläget. Ni försöker ge bilden av att er summa är den lägsta i landet. Genom att använda SACO lönesök så finner sig följande: fyra av 13 stift har lägre lön idag än den ni föreslår, i övriga står den nära, och slår vi ihop alla stift är det fortfarande lägre. Således visar det sig att ni inte är särskilt insatta i lönebilden.

Vad värre är att det låter som att ni försöker rättfärdiga en på många håll dålig arbetsmiljö med era inlägg och jag får känslan av att ni försöker sprida bilden av att präster är överprivilegierade, giriga, och lata. Ni vet om att vår OB inte räknas på procent som i många andra yrken, vi får små fasta summor? Den är symbolisk och på det sättet viktig genom att visa att det märks att vi arbetar obekväma tider när andra är lediga. Vi får betala i mindre tid med familjen. Att jag är ledig på en dag ger mig inte samma tid med familjen om de är på sitt jobb och sin skola, och jag missar kvällen. Min hustru och jag står genom att vi båda är präster i riskzonen för att bli utbrända.

Svenska kyrkan är inte den perfekta arbetsgivaren, vilket också Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är medveten om när Socialdemokraterna ställde målet att vara Sveriges bästa arbetsgivare som en valfråga i det nyss avslutade kyrkovalet. Att måla upp bilden av präster som otacksamma och giriga hjälper tyvärr inte prästerna utan enbart de enstaka arbetsgivande kyrkoråden som tycker just att präster är lata och giriga för att de försöker hålla sig vid god hälsa och att kunna få relationen med sin familj och sina barn att gå ihop. De små ersättningarna som redan finns är ett litet sätt att faktiskt bli bekräftad i att det märks att jag som präst offrar min familj för detta.

Gud offrade sin ende son för vår skull, Abraham var beredd att offra sin son. Jag inte jag är stark nog att offra min enda son för detta kall, vilket är vad som krävs om jag ska löpa hela er lina ut. Min fråga till er är därför: är ni beredda att offra era familjer?