Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/privatpersoner-kan-hjalpa-till-med-brevutdelning/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Privatpersoner kan hjälpa till med brevutdelning”

Postnord bör kopiera Amazons koncept, skriver insändarskribenten.
Postnord bör kopiera Amazons koncept, skriver insändarskribenten. Foto: TT, Sipa USA

INSÄNDARE. Postnord är ett företag som borde anpassa sig efter omvärldsutvecklingen. För att lösa problemet med paket- och brevutdelningen bör de erbjuda en slant till någon privatperson som antingen har vägarna förbi eller frivilligt väljer att ta uppdraget, skriver Mehdy Moussavi.

Postnord – Sveriges näst största (sett till antalet anställda) och kanske viktigaste företag – förmedlar att deras huvudproblem med lönsamheten är att det tar enorma resurser att leverera paket och brev till hela Sverige. För mig känns det som ett fyrkantigt problem.

I USA skickar den amerikanska e-handelsjätten Amazon paket till ett centralt utlämningsställe och låter sedan privatpersoner via en app acceptera uppgiften att utlämna varan till slutdestinationen gentemot att tjäna en slant. Det är ett recept som jag tycker ska finnas med i den utredning kring Postnord som regeringen beslutat ska utföras de kommande 18 månaderna.

Många i Sverige kanske höjer på ögonbrynen för miljöns skull när man läser om Amazons lösning. Jag håller med dem till viss del, men för glesbygdsleveranserna tror jag att det vore en ypperlig lösning i vårt land. Man slipper en viss personal- och driftkostnad gentemot att erbjuda en liten slant för någon privatperson som antingen har vägarna förbi eller frivilligt väljer att ta uppdraget.

Vi är i ett läge där handeln på internet blomstrar, och Sverige är ett av världens mest innovativa länder sedan flera år tillbaka. 

Aldrig har det skickats så många paket som det gör i dag. I den här omvärldsutvecklingen känner jag att Postnord inte ska behöva bidrag från staten, i stället ska man vara viktigare, mer innovativt och mer lönsamt än någonsin.

I medierna läggs skulden oftast på Danmark, och man menar att företaget har för många danskar i styrelsen i förhållande till marknad samt att de dragit ner på brevutskicken vilket bidragit till lönsamhetsproblem. Men är inte detta ett helt felaktigt fokusområde? Vem bryr sig om nationalitet på styrelsemedlemmar? 

Postnord är ett företag som borde anpassa sig efter omvärldsutvecklingen för att klara av lönsamheten och efterfrågan.