Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 23:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/programmering-ar-lika-viktigt-som-matematik-och-naturvetenskap/

DN Åsikt

DN Åsikt. Programmering är lika viktigt som matematik och naturvetenskap

Programmering är lika viktigt som matte, kemi och historia i skolan - inte för att alla ska bli programmerare, utan i allmänbildningssyfte.

En vanlig missuppfattning är att vi i Sverige behöver lära ut programmering i skolan för att skapa många programmerare, för att göra personerna mer attraktiva på arbetsmarknaden, samt att programmeringsjobben kommer vara många i framtiden.

Där vill jag faktiskt hålla med Jan Czajkowski – det är rätt så överdrivet. De allra flesta klarar sig i dag, och kommer även i framtiden att klara sig väldigt bra i livet, utan att skriva en enda rad kod i skolan. På precis samma sätt som de allra flesta aldrig behöver lösa en andragradsekvation, balansera en kemisk reaktion, räkna på accelleration på grund av tyngdkraft, eller kunna redogöra i detalj för händelseförloppet som startade första världskriget.

Trots detta så lärs detta och mycket mer ut i skolan. Detta eftersom att skolans roll inte bara är att förbereda små människor för framtida arbete, utan för att skapa allmänbildade medborgare, genom att lära våra barn om hur världen fungerar, och kanske visa en liten smygtitt på alla saker man kan lära sig om och kanske lära sig mer om, beroende på vad man väljer.

I dag är datorer så pass närvarande i nästan varenda liten detalj av vår vardag, att det på det sättet är precis lika naturligt och viktigt att lära sig detta, på samma sätt som matematik, historia, kemi och fysik är viktigt.

Det är ju ändå inte för att vi ska ha en generation av matematiker, fysiker, kemister och historiker vi lär ut detta i skolan, utan just för allmänbildningens skull. För att de som växer upp i vårt digitala samhälle ska kunna ha en förståelse för hur de magiska självlysande plastrektanglarna i vår vardag faktiskt fungerar.