Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 01:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/provocerade-att-lyssna-pa-fotbollsmannen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Provocerande att lyssna på fotbollsmännen”

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: Marcus Ericsson/TT

INSÄNDARE. Det är provocerande att lyssna på fotbollsmännen och deras maktspråk. Sverige sackar efter andra länder i jämställdheten mellan män och kvinnor i världens största sport, skriver Athina Swahn.

”Tjejer suger” stod det, skrivet i svart tusch, bredvid damtoalettsskylten på Stadion i Stockholm. Detta budskap möttes jag av den 5 augusti när jag var på Stadion för att se en match i damallsvenskan mellan Djurgårdens IF och Rosengård.

Men ”alla har rätt till sin åsikt” som, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand sade till SVT Nyheter som svar på landslagskaptenen Caroline Segers uttalande om att lägga alla kort på bordet för den DO-anmälning som Fotbollförbundet fått på sig efter sommarens fotbolls-VM i Frankrike. 

Det är provocerande att höra man efter man säga att fotbollen är en världens största kulturfenomen. Senast i sommarpratet av sportjournalisten Erik Niva. Glömmer dessa män att hälften av befolkningen inte blir lika uppmuntrade till att delta i denna världsöverskridande kultur? Glömmer dessa män att flickorna inom fotbollen fort får erfara att det är männens matcher man går på, att det är på männens matcher det serveras öl och popcorn? 

I andra halvlek börjar en ung flicka euforiskt vråla ”kom igen Djurgården, kom igen!”. Efter några, vad som uppfattas som, outtröttliga repetitioner börjar hela publiken att klappa händerna i takt med flickans sång. Hon hade nog inte läst budskapet på dörren ännu. Eller har hon fortfarande framför sig att förstå att hon inte hör dit. 

Snart ger både Nederländerna och Norge damer och herrar i landslaget samma ersättning. Nederländerna tar det dock försiktigt. Det är endast ett mål som gradvis ska uppfyllas under fyra år. Det får inte gå för fort, nej.

Sveriges fotbollsförbundsordförande Karl-Erik Nilsson vill inte ta efter grannlandets initiativ. Detta på grund av att herrarna inte ska behöva avstå lön för damernas skull. Frasen ”lika lön för lika arbete” verkar inte beröra honom. Tjejer suger väl enligt honom också.