Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/psykiskt-sjuka-utan-anhoriga-ar-chanslosa/

DN Åsikt

DN Åsikt. Psykiskt sjuka utan anhöriga är chanslösa

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Min mammas vän lider av psykisk sjukdom och har inga anhöriga. Därmed är hon chanslös i dagens samhälle – då varken hemtjänst eller distriktssköterska reagerar på hur illa hon har det.

Min mamma har en vän. Denna vän har inga släktingar, hon hade en syster som hon hade dålig kontakt med som dog för snart ett år sedan. Vännerna lämnade när hon fick problem med psykisk sjukdom för många år sedan. Kort sagt, mamma är den enda hon har.

Vännen, som bor i Stockholm, har kontakt med en distriktssjuksköterska och hemtjänst, då och då blir hon inlagd på sjukhus. Den senaste tiden har hon mått sämre. För två veckor sedan var mamma där, de pratade om vad vännen ville att mamma skulle köpa för julklappar, även om samtalet inte var helt adekvat i alla delar. Följande helg ringde hon och bjöd in oss till hennes stundande bröllop med Olof Palme. Sedan slutade hon ringa. Vi börjar ana oråd. Mamma ringde sjukhuset där hon brukar ligga, där finns hon inte. Mamma ringer socialtjänsten, får på grund av sekretess inte veta något. Mamma gör en orosanmälan och pratar med distriktssjuksköterskan. Orosanmälan får hon inget svar på mer än att ”vi har handlagt den enligt rutin”. Vi får inte ens veta om hon lever, vilket vi börjar tvivla på. Att ringa vännen själv går inte eftersom hennes telefon har slutat att fungera.

Vid senare tillfälle åker mamma hem till vännen. Hon möts av en öppen dörr, inte olåst utan öppen. Lägenheten är stökig, bullen mamma lämnade kvar till vännen för två veckor sedan ligger kvar på bordet. Tabletter ligger utspridda här och var, att hon inte tar sina viktiga tabletter är uppenbart. Det vännen upprepar flera gånger under besöket är att hon väntar på att hennes make, Olof Palme, ska komma hem och hon ber mamma att ringa honom. Mamma försöker få vännen att följa med till sjukhus, men får nobben. Hon ringer till mobila teamet och polisen. Distriktssjuksköterskan har även hon varit där samma dag. Kontentan är att alla tycker det är okej att mammas vän sitter i en fåtölj dricker sherry och väntar på att Olof ska komma hem. Distriktssjuksköterskan tycker uppenbarligen att det är okej att hon inte tar sina tabletter som ligger utspridda i lägenheten. Mamma såg till att fixa lampan till toan som inte fungerar, försöker få telefonen att fungera och fixar batteriet till hennes fjärrkontroll till tv:n, vilket hemtjänsten inte hjälpt till med. När hennes vän vill sova går mamma förskräckt och ledsen hem, eftersom psykvården tycker att det är okej att vännen är hemma och mamma kan inte tvinga henne till sjukhus.

Efter tre veckor har vännen i dag äntligen blivit inlagd.