Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/public-service-borde-sanda-alla-religioners-gudstjanster/

DN Åsikt

DN Åsikt. Public service borde sända alla religioners gudstjänster

Debattören hävdar att public service utsändning från olika kyrkor/församlingar utgör en smygmarknadsföring för kristna samfund/trosuppfattningar. Min ståndpunkt är istället att public service behövs som motkraft till samtidens polarisering och svartmålning av andra religioner.

Uppfattningen att religionen och religiösa samfund tillhör historien tenderar att slå tillbaks likt pendeln på ett gammalt väggur. Oftast predikar populister om religionens okränkbara grunder och dess betydelse för ett sammansvetsat folk och ett fungerande samhälle. Detta oftast utan att själv vara delaktig i eller ens aktiva i församlingslivet eller för den delen närvarande vid några gudstjänster.

Ofta hör man bland annat hur Sverigedemokraterna vurmar kring kristna värderingar och om hur deras politik bottnar i en kristen tro och värdegrund.  SD har heller inga svårigheter måla upp den muslimska traditionen som samhällets värsta motståndare och fiende. I ett publicistisk klimat där debatten endast förmår hålla en tanke i minnet för stunden behövs en motkraft. Public service behöver kunna förmedla vetskapen om att alla religioners kärna är kärleken till nästan. Att ingen religion bara existerar i någon källare där hat mot andra oliktänkande predikas.

Genom att gömma undan religionen och låtsas som att vi alla är sekulära individer riskerar vi istället  bygga upp murar av misstänksamhet och fria fantasier om sekteristiska grupper vars enda lim är hat och våld. Jag tycker tvärt emot debattören Daniel Kindstedt att Public service istället borde sända alla religioners gudstjänster, i dag finns ju så många möjligheter publicera via nätet. Inte minst för dem som av olika anledningar inte kan delta, utan för att minska misstänksamhet och uppfattningen att religioner bara existerar i förgången tid.

Det är möjligt att Kibdstedt fått uppleva att hans livsval ifrågasatts av någon representant för den tidigare svenska statskyrkan men glömmer då att en levande kyrka byggs av sina medlemmar inifrån. Gamla unkna värderingar kan bara existera om man låter dem isoleras och inte ifrågasättas och ständigt dras fram i ljuset för skärskådande.