Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/radda-barnen-fran-varldsfranvanda-foraldrar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rädda barnen från världsfrånvända föräldrar”

Vuxna har dålig koll på nyheterna, menar insändarskribenten. Foto: Anders Wiklund/TT

Föräldrar till barn i 9-12-årsåldern har noll koll på världsläget, och sociala medier är mer intressant än viktiga nyheter. Därför är Sveriges Radios ”Juniornyheterna” ett utmärkt nyhetsforum för unga, skriver läsaren Jens Fagerlund.

Rätta artikel

Som utpräglad nyhetsnörd bekymras jag över hur få vuxna det är som faktiskt bryr sig om tillståndet i världen. Fokus tycks ligga på att ”instagramma” om oväsentligheter eller att synas så mycket som möjligt på Facebook, helst i ofattbart privata sammanhang. Jakten på ”likes” har fått en hel generation att sluta bry sig om annat än att bli ”gillade” i alla sorts sammanhang.

Jag erkänner att jag kollade på ”Hajk” och ”Barnjournalen” när jag var liten. Jag tror att det var där och då som mitt kunskapstörstande och mitt senare ohyggligt stora intresse för samhälle, politik, klimat, konflikters bakgrund och en hel massa annat grundlades.

Nu i april börjar Sveriges Radio sända ”Juniornyheterna”, ett program med nyheter för målgruppen 9–12-åringar – en satsning som ligger helt rätt i tiden. Dessa barns föräldrar är sedan länge förlorade till sociala medier och mobilspel. Dessa barns föräldrar skriker stundtals ut att ”allt är åt helvete” och beskyller allt och alla och utan urskiljning. Dessa barns föräldrar läser aldrig en morgontidning, lyssnar aldrig på en nyhetssändning i radio och kollar aldrig in nyheterna på tv.

Jag har bekanta i min närhet som ingår i kategorin ”förälder till en 9–12-åring” och som ständigt chockar mig med sin okunskap om nyhetsläget i världen. De är fullt fungerande i yrkeslivet men helt världsfrånvända i övrigt. 

Att ställa en ganska banal fråga om något som inträffat resulterar oftast i att jag möts av en fågelholk som påstår sig ”inte haft tid” att uppdatera sig. Detta sägs sekunder efter att personen ägnat en längre stund åt att glo i sin mobiltelefon. Visst, ibland pockar privatlivet på full uppmärksamhet men alltid, jämt och ständigt?

Därför tänker jag att föräldrar till barn i åldern 9–12 år för alltid är förlorade, och att det är helt rätt av Sveriges Radio att ta ansvar för att den yngre generationen hänger med i nyhetsflödet. Att sändningarna bara är två minuter långa under vardagar och sex minuter långa under lördagar gör mig dock lite besviken, barnen förtjänar längre nyhetsprogram.

Idén med nyheter riktade mot barn är god, och kan ett nyhetsprogram på ett enkelt sätt förklara sådant som är av vikt så tror jag mycket är vunnet. Dock oroas jag över hur Sveriges Radio hanterar sitt redan etablerade program med enklare nyheter, ”Klartext”, som riktar sig till vuxna med exempelvis funktionsnedsättningar eller språksvårigheter. 

”Klartext” sänder korta sändningar på vardagar, men av de fyra minuter redaktionen har till sitt förfogande ägnas minst två åt att berätta om personer med liknande funktionsnedsättningar som lyssnarna själva har. 

Har SR undersökt om detta är vad lyssnarna önskar, och ska inte dessa sändningar ha samma innehåll som en vanlig nyhetssändning fast på enklare svenska? Jag skulle själv gärna lyssna på ett program som belyser livet för de som har olika svårigheter, men i ett så kallat nyhetsprogram hör inte denna typ av reportage hemma.

Jag hoppas att Sveriges Radio gör något bra av den nya nyhetssatsningen och att barnen får ta del av viktiga världsnyheter och inte bara nyheter riktade mot unga. Förhoppningsvis kan barnen med de ”förlorade föräldrarna” lyckas hitta till programmet – det skulle på nolltid göra landets juniorer smartare än sina föräldrar.