Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/radda-juldagen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Rädda juldagen!

Även det mångkulturella samhället kan må bra av att ha några gemensamma helger. Helger vi firar tillsammans, men på olika sätt. Dessa helger kan behöva skyddas mot marknadskrafterna. Syftet med storhelger bör inte vara tid för shopping utan snarare köpfrid.

Rätta artikel

”Allt annat är puckat” menade en stor elektronikkedja i en påkostad reklamkampanj när de skulle introducera sig själva på den svenska marknaden. När samma elvarukedja tillsammans med närmaste konkurrenten började med ”mellandagsrea” på självaste juldagen blev jag genast upprörd. Det fick mig att startade Facebookkampanjen ”Julefrid är inte puckat” med syftet att bojkotta shopping på juldagen.

Den fråga som juldagsshopping och nu även Alexander Forselius väcker är högintressant: Vad ska vi egentligen med de röda dagarna till? Liksom Forselius välkomnar jag en mer flexibel helgkalender och jag välkomnar också ett mer multikulturellt samhälle. Exemplet med elvarukedjorna visar dock att när en helg inte längre hålls just helig, så är marknadskrafterna inte sena att ta över. Det är inte buddismen eller islam som ”förstör” juldagen.

Jag menar liksom Forselius att vi absolut kan modernisera helgkalendern och visst kan vissa helgdagar bli semesterdagar istället. Men vi ska inte underskatta vad det innebär att ha helg tillsammans! Nog anser de flesta att ”helgkänsla” är något annat än att titta på när andra jobbar. Helgdagarna säger något om vår tradition och kultur i Sverige. Våra traditioner kring jul, påsk och midsommar visar även för nya svenskar något om vilka vi är och till vilket samhälle de kommit till.

Julen firas av betydligt fler än bara de uttalat kristna. Christer Sturmark med flera skrev en debattartikel om detta förra julen, om rätten att fira jul utan trosbekännelse. Låt oss då enas om några storhelger som vi kan fira tillsammans, men på olika sätt. Samhället borde dock skydda de helger vi enas om bättre än i dag. Varför ska elgiganterna tillåtas trampa in på helig mark? Låt juldagen ge stressade barnfamiljer tid till varandra, utan att storebror ska skynda till jobbet och pappa göra ett klipp med en sprillans ny TV. Låt ”Andersson radiobutik i hörnet” hålla helgstängt utan att giganterna konkurrerar ut den. Varför accepterar facket att handelsanställda ska vara ständigt tillgängliga när vi andra ska helgshoppa?

För mig står jul och påsk för helt andra värden än shopping. De står för människovärdet och vår rätt till vila och högtid. Jag menar att det skulle vara en seger för vår självaktning som människor den dag då butikerna offentligt ber om ursäkt och skriver: ”Det var fel av oss att driva igång mellandagsrean redan på juldagen. Vi förstår nu att juldagen är viktig för det svenska folket och för våra anställda. Julen står för gemenskap och givmildhet. Det var starkt gjort av andra affärskedjor att inte följa med i vår säljstress. Från om med i år vill vi istället önska alla en riktigt fridfull jul”.