Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/radda-karleken-med-relationskunskap-i-skolan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rädda kärleken med relationskunskap i skolan”

Foto: Maja Eriksson

INSÄNDARE. Förbättra förutsättningarna för stabila förhållanden genom att införa ett nytt ämne i skolan, relationskunskap. Ungdomars referensramar är ofta egna föräldrar och de är sällan föredömliga, skriver läraren Johanna Sandberg.

Just i dag på Alla hjärtans dag, anstränger sig många med att leta fram något att uppvakta sin partner eller sina medmänniskor med. Men tänk om vi varje dag, inte bara den 14 februari, skulle träna oss på att uppmärksamma allt som är bra och fungerar och bli bättre på att uppvakta varandra. Tänk om vi övade oss i att medvetandegöra allt vi uppskattar alla dagar på året. 

Människor med riktigt bra relationer tycks besitta förmågan att låta den andra vara sig själv. De går inte och hittar på, eller lever med egna föreställningar om vad den andra borde vara eller göra. 

De ansvarar i stället för vad de själva gör och allt deras partner gör är en bonus. De ser situationer för vad de är, inte för vad de önskade att den var.

De har förmågan att försöka se det bästa hos den andra. De ansvarar för sina egna brister och projicerar dem inte på varandra. Och de tar på varandra! De intresserar sig, utan att de behöver ha samma intressen. Relationen, och själva personen, är intresset. 

Om man låter grundprincipen vara vänskap, att låta sig inspireras och i bästa fall känna attraktion till varandra, har man nog bra förutsättningar att befinna sig i Alla hjärtans dag-stämning nästan året om. 

Men om vi inte har en sund självkänsla och en hyfsat självbild blir det klurigt med nära relationer. Man kan fråga sig vad vi har för förutsättningar för att lyckas. 

Referensramarna är ofta sina egna föräldrar, andra nära eller hur människor gestaltas i filmer och litteratur. Och de förebilderna är sällan föredömliga. 

Vi går utbildningar för att ta körkort eller för att förbereda oss för ett yrke och kurser när vi ska köpa en hund. Men vad har vi för grund inför kärleksrelationer förutom sexualkunskapen i skolan?

Vi skulle behöva relationskunskap, där vi lär oss förstå strukturer, anknytning, självkänsla, beteenden och hur vi kan förhålla oss till dem. Nära, fungerande och sunda relationer är livsviktiga – inte bara på alla hjärtans dag.