Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rasism-och-antisemitism-har-forekommit-pa-karolinska/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rasism och antisemitism har förekommit på Karolinska”

Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

SVAR PÅ INSÄNDARE. Rasism och antisemitism har förekommit på Karolinska universitetssjukhuset. De problem och den smärta som åsamkades då kvarstår, skriver sex läkare i Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på sjukhuset.

Vi har, i motsats till vad tillförordnade chefen för neurokliniken Anders Ahlsson skriver i ett svar (9 november 2019) på vår insändare på DN Åsikt (7 november), varken nu eller tidigare beskyllt någon vid den aktuella verksamheten eller dess ledning för pågående antisemitism. Rasism och antisemitism är inte vanligt förekommande vid sjukhuset, vilket vi framhållit i alla kontakter med medier, inklusive Sveriges Televisions ”Uppdrag granskning”.

Men vi vet att det har förekommit både rasistiska och antisemitiska uttalanden samt debattinlägg på sociala medier (Facebook) författade av tidigare enskilda medarbetare inom verksamheten. De problem och den smärta som åsamkades då kvarstår.

Vårt inlägg fokuserade på den felaktiga och ensidiga vinklingen i ”Uppdrag granskning”-programmet ”Karolinska och judehatet” (6 november), där viktiga fakta förtegs. En av de drabbade, som är kvar i verksamheten, utpekades mer eller mindre som rättshaverist, påhejad av överkänsliga internationella organisationer.

Det är utmärkt att Karolinska universitetssjukhuset tydligt markerar mot antisemitism och rasism. Vikten av respekt och tolerans gentemot medmänniskor, fasthållande vid värdegrund och gällande lagstiftning kan inte nog betonas.

Vi hoppas och tror att sjukhusets ledning och medarbetare kan lära av det inträffade och gå vidare för att fullgöra sitt uppdrag bestående av vård, forskning och undervisning.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt