Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rasism-uppstar-i-nya-coronavirusets-spar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rasism uppstår i nya coronavirusets spår”

Foto: Noel Celis/AFP

INSÄNDARE. Rykten, fördomar och diskriminering mot människor med kinesiskt ursprung har uppstått efter nya coronavirusets spridning. Folkhälsomyndigheten har ett folkbildande ansvar att minimera ryktesspridning och att öka medvetandet om sjukdom och smittskyddsåtgärder, skriver sjuksköterskan Ana Hagström.

I skuggan av det nya coronavirusets utbredning i Kina sprider sig rykten, fördomar samt diskriminering och trakasserier mot människor med kinesiskt ursprung. Studenter och medarbetare från Kina isolerar sig frivilligt i hemmet efter ankomst från Kina, med eller utan stöd från lärosäte/arbetsplats. 

Jag har diskuterat med kollegor från Kina om upplevd diskriminering och även bevittnat hur folk undviker att sätta sig nära människor som kan antas vara från Kina i tunnelbanan. Sveriges radio har rapporterat om liknande vittnesmål där människor skriker ”coronavirus” efter en nybliven mamma på stan och barn blir retade i skolan för viruset. Detta kommer naturligtvis hemifrån där barnen hör irrationellt oroliga föräldrar prata om virusspridningen.

Folkhälsomyndigheten har ett folkbildande ansvar här. Precis som de kampanjer som görs i länder med epidemiska utbrott som ebola-epidemin i Västafrika, där kampanjer för att minimera ryktesspridning och för att öka medvetandet om sjukdom och smittskyddsåtgärder mobiliserades av internationella hjälporganisationer och FN-organ.

Jag hör om onödiga panikåtgärder och rykten bland vänner och bekanta bland människor i Stockholm, en stad som inte har några bekräftade fall. I hela Sverige finns ett bekräftat fall, där personen varit isolerad från ankomst till Sverige. 

Flera av de människor som anländer från Kina sätter sig i frivillig karantän, alltså försiktighetsåtgärder högre än de rekommenderade av Världshälsoorganisationen. Detta ska vi vara tacksamma för, och det är förmodligen något som många av oss frihetsälskande européer motvilligt skulle göra.

Att trakasserier sprids baserade på hur människor ser ut är rasism och ska fördömas. Nu är tid för lugn och rationalitet, där våra myndigheter med ansvar för smittskydd har en skyldighet att informera och bidra till att minska stigma. Detta är inte den första och högst troligt inte den sista epidemi som kommer skaka om vår vardag.