Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ratt-att-hala-prideflaggan-i-solvesborg/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rätt att hala Prideflaggan i Sölvesborg”

Prideflaggan som signalerar mångfald lanserades under Pridefestivalen i San Francisco Pride 1978. Den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för natur, blå för konst och lila för andlighet. Foto: Lise Åserud

INSÄNDARE. Det är rätt av Sölvesborg kommun att hala Prideflaggan. Flaggan står för ett särintresse med värderingar som inte alla medborgare i kommunen ställer sig bakom, skriver Alf Ronnby.

De styrande i Sölvesborgs kommun har beslutat att inte flagga med Prideflaggan. Kommunens politiska ledning vill hålla sig till det som är tradition för flaggning med den svenska flaggan, som det finns konsensus kring.

Egentligen är det inget konstigt med detta beslut, eftersom Prideflaggan är symbol för ett särintresse framför allt företrätt av hbtq-rörelsen. Ska man främja ett särintresse kan man främja andra och varför inte flagga med Greenpeaceflaggan, IOGT-NTO-flaggan, Hemvärnsflaggan, LRF-flaggan eller någon annan riksorganisations flagga?

Det skulle nog också väcka undran och bli ifrågasatt. Och att Prideflaggan är i högsta grad politisk, visas tydligt av det hallå det blivit kring att Sölvesborgs kommun inte längre ska hissa denna flagga.

Det var Socialdemokraterna som började hissa Prideflaggan i Sölvesborg i samband med Pridefestivalen i Stockholm. Man kan ju undra vad Sölvesborg har med den att göra.

De som vurmar för Prideflaggan och Pridefestivaler tror nog att Pride och hbtq står för värderingar som alla invånare i kommunen omfattar. Men det går att hitta åsikter kring detta fenomen som löper från mycket positiv till starkt avståndstagande inför vissa framträdanden i Prideparader.

Ordföranden för Pride i Karlskrona, moderaten Sophia Ahlin, och andra supportrar kör förstås fram att flaggan bara symboliserar alla människors lika värde. Men det är mycket mer än så.

Det handlar om en sexualpolitisk kamp som ytterst syftar till att avskaffa könen och ge sexualiteten prioritet. I denna kamp spelar också införandet av hen som ett pronomen i stället för han och hon en viktig psykologisk roll.

Tyvärr har inte alla förstått vad det handlar om och tror att det bara är en förenkling för att inte behöva säga hon och han. Samma är det med den från USA importerade symbolen för främjandet av all slags sexuella yttringar (med undantag av pedofili).

Att företagaren Alfred Appelros i Sölvesborg visar Prideflaggan på sina reklamskyltar är lätt att förstå. Han vill tjäna pengar på sitt tilltag och inbillar sig säkert att det bara är en skock politiker som inte vill hissa denna sexualiserade flagga.

I medier kan man lätt få intryck att flaggan och Prideparader omhuldas av alla, men i folkdjupet finns en stark misstro mot detta spektakel, som kan beskådas på tv varje år.  Men dessa människor kommer sällan till tals.

Sex- och snyftvänstern har fått övertag i opinionsbildningen. Det är hög tid för andra att visa vad det hela handlar om. 

Alla människors lika värde som en målsättning i politiken omfattas sannolikt av nästan alla människor i vårt samhälle, trots att till exempel SD-politiker falskeligen får höra att de inte gör det. Om Prideflaggan bara står för det behövs den inte.