Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ratt-av-regeringen-att-utesluta-sd-fran-samtal/

DN Åsikt

DN Åsikt. Rätt av regeringen att utesluta SD från samtal

Det är rätt av regeringen att utesluta Sverigedemokraterna från samtal. I mina ögon handlar det om att stå upp för värderingar och en kultur som jag, och jag hoppas många med mig, stödjer.

I sitt inlägg jämför Sven-Åke Runelind regeringens uteslutande av SD i överläggningarna om ny skattereform med kampen för människors lika värde. Jag anser att de argument han presenterar är ovidkommande för poängen han vill göra.

Detta handlar om ett politiskt parti som får samarbeta med vilka de vill. Vill de inte samarbeta med (bjuda in) Vänsterpartiet behöver de inte det. Partier har valt vilka partier de vill förhandla med och inte förhandla med så långt bakåt jag kan min historia.

Dessutom är Nordkorea en annan nation på besök. Det är något helt annat annat än att diskutera en skattereform. Själv förstår jag inte hur det skulle kunna vara dubbelmoral. Ska Knutby-pastorn få förhandla med Svenska kyrkans ärkebiskop bara för att påven kommer på Sverigebesök?

Jag ifrågasätter också lämpligheten i att tala om dubbelmoral och samtidigt lyfta fram det antagligen enda riksdagsparti, vars representanter titt som tätt inte kan låta bli att kommentera vilka människor som är värda mer eller mindre.

Personligen stöder jag helhjärtat detta uteslutande. Jag tycker det är bra att vi vågar stå för värderingar och vara nationen som säger nej till den främlingsfientliga våg som sveper över västvärlden. Vi är människor och behöver dra en gräns för vad som är okej för att skapa vår nationella kultur och våra värderingar.

I min värld är det alltså helt okej att dra gränsen vid att SD inte är okej. Ser jag på alla riksdagspartier och deras ledare är jag övertygad om att alla i grunden vill människors väl, utom SD – även om de bär kostym och vrider argumenten så de ska låta politiskt acceptabla och utesluter alla som inte kan dölja sin rasism.

SD är i mina ögon definitionen av en ulv i fårakläder och jag tycker det är bra att vi vågar stå upp.