Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/regeringen-agerar-inte-odemokratiskt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Regeringen agerar inte odemokratiskt”

Demonstration i Lysekil på tisdagen samtidigt som de rättsliga förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen inleddes.
Demonstration i Lysekil på tisdagen samtidigt som de rättsliga förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen inleddes. Foto: Tomas Ohlsson

SVAR PÅ INSÄNDARE. Regeringen agerar inte odemokratiskt när den tar upp frågan kring Preemraffs tillstånd. Hela processen har följt gällande lagar och regler, skriver Mats Svanteman.

Per Wallman, vice ordförande för Moderaterna i Lysekil, hävdar i en insändare (DN Åsikt 10 mars 2020) att regeringen agerar odemokratiskt när den beslutat att pröva bränsletillverkaren Preemraffs tillstånd, och får det att låta som att det är en process de egenmäktigt tagit över.

Sanningen är att beslutet från Mark- och miljödomstolen överklagades av bland andra Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen gjorde även en underrättelse till regeringen, varpå frågan därför hamnade på regeringens bord.

En underrättelse, enligt miljöbalken 17 kapitlet 5 §, innebär att man informerar regeringen om en viss typ av verksamhet med omfattande miljöpåverkan för att regeringen ska kunna ta tillvara på sin möjlighet att pröva om den aktuella verksamheten alls bör tillåtas genom ett så kallat förbehåll.

Hela processen har alltså följt gällande lagar och regler, och de demokratiska processerna har använts flitigt för att se till så att frågan får den uppmärksamhet den kräver. Att inte låta detta fall prövas ordentligt i alla instanser hade varit odemokratiskt.

Hela underrättelsen finns att läsa på Naturskyddsföreningens hemsida.