Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/regeringen-gor-sjalvmal-vid-ett-ja-till-vattenfalls-forsaljning/

DN Åsikt

DN Åsikt. Regeringen gör självmål vid ett ja till Vattenfalls försäljning.

Brunkolsföräljningen är ett sätt att gå runt regeringens tidigare förbud att öppna nya brunkolsgruvor, genom att Vattenfall får pengar för en utvinning som de inte kan exploatera själva.

Regeringen har tidigare beslutat att Vattenfall inte får öppna de nya brunkolsfyndigheterna som det finns tillstånd till, som lär motsvara 24 års svenska utsläpp.

Ett väldigt bra beslut, men hur illa rimmar det inte då att låta dem sälja dessa fyndigheter för exploatering. Vattenfall har hittat ett sätt att gå runt beslutet och frigöra pengarna som ligger låsta i de förbjudna kollagren, genom att sälja till EPH.

Men om  regeringen säger ja så sviker man ju sitt eget tidigare beslut. ”Logiken” är att Vattenfall skall få medel att satsa på gröna investeringar genom att frigöra värdet i dessa fyndigheter. Hur mycket grönt behövs för att motverka 24 års svenska utsläpp? Skall gröna investeringar betalas med brunkol? Kan en frukt bli lägre hängande än ett nej till denna affär? Och att hänvisa till det ickefungerande systemet med utsläppsrätter är ännu en illusion.

Ett ja blir ett svek mot regeringens egna tidigare beslut.