Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/regeringen-maste-markera-mot-kinas-ambassad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Regeringen måste markera mot Kinas ambassad”

Kinas ambassad på Gärdet i Stockholm.
Kinas ambassad på Gärdet i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Lördagens Falungong-demonstration i Stockholm dränktes av skräniga propagandasånger och kulsprutor från Kinas ambassad. Sverige och utrikesminister Margot Wallström måste agera, skriver läsaren Hans Bengtsson.

Rätta artikel

Den som tog en promenad på Gärdet i lördags utsattes för en dos kommunistpropaganda. Från högtalare på den kinesiska ambassaden spelades skränig musik; det var kommunistiska sånger som Internationalen och Östern är röd, men också ljud från kulsprutor.

På andra sidan gatan stod cirka femton utövare av meditationsmetoden Falungong och uppmärksammade en tilltagande förföljelse, som tagit sig uttryck i bland annat gripandet av 80 personer i norra Kina, efter att regimen utnyttjat avancerad teknologi för att övervaka dem.

Falungongutövarna läste upp ett uttalande i megafon, men detta dränktes av propagandasångerna. Förbipasserande tyckte det hela var både otäckt och störande. Det fanns poliser på plats för att övervaka demonstrationen och de var starkt kritiska till ambassadens ljudattack, men kunde inte göra något eftersom ambassadområdet betraktas som kinesisk mark.

Falungongutövare har genomfört fredliga demonstrationer utanför ambassaden i 20 år i syfte att få stopp på förföljelsen, och har aldrig varit med om något liknande.

Även om högtalarna sitter på ambassadens mark så nådde ljudet ut över Gärdet och in i många svenska öron. Det innebär att förföljelsen av Falungong spridits till Sverige.

Frågan är vad Sverige och utrikesminister Margot Wallström (S) tänker göra för att bemöta denna aggression.

Den tysta diplomatin bör vid det här laget vara avskriven som ett verkningsfullt diplomatiskt verktyg. Nu krävs aktiv och synlig handling.