Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/regeringen-maste-tillsatta-krisgrupp-mot-torkan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Regeringen måste tillsätta krisgrupp mot torkan

Sommarens torka som är ett stort och allvarligt problem för jordbruket och bönderna. Det går inte att bara att sitta och hoppas på regn. Regeringen måste tillsätta en krisgrupp som snabbt kan se till att åtgärder kommer plats.

Läget för svenskt lantbruk är akut. Sommarens långa period av torka och värme riskerar att få allvarliga konsekvenser. Många bönder vittnar om att skördar torkar bort. Djur måste nödslaktas när fodret inte räcker till.

Jag förstår att Åsa Augustsson med flera efterlyser agerande från politiskt håll. Tyvärr har regeringen varit alltför passiv.

Centerpartiet vill att regeringen en krisgrupp där handel, politiker, myndigheter och lantbruksnäringen ingår. Krisgruppen ska följa utvecklingen och se till att åtgärder som hjälper Sveriges livsmedelsproduktion så snabbt som möjligt kommer på plats.

Det är också viktigt att åtgärderna tar hänsyn till de olika förutsättningar som finns runt om i hela landet. Tyvärr innebär klimatförändringarna att en sådan krisgrupp även måste titta på vad som kan göras på längre sikt – hur jordbruket ska bli mindre sårbart i ett varmare klimat i framtiden.

Eftersom bönderna drabbas hårt av torkan just nu krävs att regeringen genast exempelvis säkerställer undantag från EU-regelverk. Det ligger på EU-kommissionen för att utnyttja EU:s krisfonder och skyndar på utbetalningen av jordbruksstöd. På flera håll i landet har kommuner börjat upplåta sina gräsytor åt torkdrabbade lantbrukare för grässkörd till foder, och vi vill uppmana fler kommuner att göra detta.

Även vi konsumenter kan bidra. Vi kan välja att stötta våra bönder genom att endast handla svenskt kött, så att bönderna kan sälja det kött som kommer från nödslakt. Risken är annars att torkan leder till att för många bönder måste lägga ned. Då kommer vi inte längre kunna välja närodlat kött.

För mig är det en självklarhet att så ofta jag kan välja svenskproducerad mat. Men nu är det ännu viktigare. Det är dags för samling och handling!