Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 13:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/regeringen-skickar-ensamforetag-i-graven/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Regeringen skickar ensamföretag i graven”

Tidningen Expressens löpsedel den 17 mars.
Tidningen Expressens löpsedel den 17 mars. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Politikerna sviker nästan en miljon företagare med enskild firma i coronakrisen. Vi hotas av personlig konkurs och det enda som erbjuds är lån till sms-ränta, skriver enmansföretagaren Daniel Karlsson Hallgren. 

Jag driver sedan fyra år tillbaka ett företag som heter Every little detail agency (Elda). Sedan starten har jag arbetat upp en omsättning på 3-4 miljoner kronor per år. Jag har anställt personal på heltid samt anlitar tillfällig personal och legoarbetare. Jag anlitar också en rad underleverantörer och gör stora inköp.

Mitt företag arbetar med koncept, design och produktion åt kunder för olika typer av evenemang, mässor, festivaler och arrangemang för nystartade företag. Redan vid starten av mitt företag bestämde jag mig för att vara enskild firma något som jag fortfarande är. 

När förbudet mot folksamlingar över 500 personer trädde i kraft försvann alla våra uppdrag ett efter ett på samma dag. Mattan ryckes undan och marken öppnade sig under mina fötter. Jag har plötsligt gått från 3-4 miljoner kronor i årsomsättning till att se alla bokade projekt och min inkomst fullständigt utraderad.

Det gör mig oerhört rädd, förbannad och ledsen att de insatser som politikerna påstår ska hjälpa små till medelstora företag inte innefattar enskilda firmor och enmansföretag. Det betyder att 830.231 företagare inte får någon hjälp i dessa svåra tider.

Att gå i konkurs som enskild firma kan i sin tur leda till personlig ekonomisk kris, kanske rent av att man blir av med sitt boende samt hamnar hos kronofogden.

Vi som sitter med enmansföretag och enskilda firmor försöker nu febrilt hitta sätt att hålla huvudet ovanför vattenytan, men det är inte lätt. I vårt fall sitter jag med verkstad och verksamhetslokaler som kostar mer en ett huslån med dyra amorteringar per månad, eller lika mycket som en genomsnittlig lön.

Jag har också en lastbil på leasingavtal som löper ut om två år. Hur ska jag hitta pengar till detta? Kanske skulle kunna vara bra med en lön också eller åtminstone se till att mina små barn kan få mat på bordet.

Jag och min familj sitter sedan två veckor tillbaka i karantän med befarad covid-19- smitta. Jag kan inte ens få ta del av den slopade karensdagen. Hur är detta möjligt?

Varför är min enda utväg att låna pengar eller få dispens med skatten till en rejäl rövarränta på 6,6 procent – det är ju i linje med sms-lån! Var det inte regeringen som höjde amorteringskraven? Men nu ska vi låna till sms-ränta för att överleva? 

Det måste komma till reella handlingar. Annars finns det stor risk att över 800.000 personer med strävsamma enmansföretag och enskilda företag hamnar i personlig konkurs med stora tragedier som följd.

De förslag som ni basunerat ut med miljarder hit och miljarder dit är det fortfarande ingen som vet hur man ansöker om. Vilket genidrag!

De som var snabbast ut med att permittera personal sitter dessutom och delar ut stora aktieutdelningar. Är det inte fel? Att de stora företagen med de stora vinsterna inte klarade sig mer än en vecka eller rättare sagt så fort förslaget om permitteringsstöd kom då hade de stora starka aktiebolagen plötsligt inte råd att ha sin personal kvar.

I Sverige betalar vi skatt, det är ballt att betala skatt, alla som arbetar eller driver företag betalar skatt. Vi sitter i samma båt – eller det visar sig snarare att vi inte gör det. När båten plötsligt börjat ta in vatten var det enkelt att skicka enmansföretagen i graven.