Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/regeringen-tystar-kritiker-till-utvisningar-av-barn/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Regeringen tystar kritiker till utvisningar av barn”

Ung asylsökande på ett flyktingboende i Pajala i början på 2016, några månader den stora flyktingvågen året innan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Regeringen tystar kritiker till utvisningar av barn. Ett omfattande remissvar från 10 000 yrkesaktiva och volontärer avfärdas med några enstaka ord, skriver Helena Mäki och Elisabet Rundqvist.

Lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppe­hållstillstånd röstades igenom i riksdagen den 20 juli 2016. Den blev regeringens nödbroms efter det stora flyktingåret 2015.

Lagen kritiserades hårt av lag­rådet, myndigheter och organisationer. Flera humanitära organisationer varnade för allvarliga konsekvenser för berörda under tiden i Sverige och vid ett återförande till hemländerna. Kritiken ledde till att barn skulle undantas.

Trots det har ensamkommande och andra barn på flykt kommit i kläm. Förutom en rad märkliga praxisändringar som står i strid mot lagstiftarens intentioner saknar lagen ventiler för de mest skyddslösa.

Vi skyddar inte barn med uppgivenhetssyndrom. De får utvisningsbeslut. Sverige skyddar inte heller ungdomar med svåra hjärtfel, svår epilepsi, komplexa funktionsnedsättningar eller konstaterade hjärnskador. Även de får utvisningsbeslut. Många har redan blivit utvisade till länder som i praktiken saknar sjukvård för att möta behoven.

Den 18 mars stängde justitiedepartementet remisstiden för yttranden om förlängningen av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd.

Vid remisstidens utgång hade nätverket #vistårinteut skickat in 62 yttranden där i stort sett varje svar innehöll en lokal beskrivning. Det betyder att justitiedepartement fick tillgång till synpunkter från civilsamhället från drygt 20 procent av landets kommuner.

Nätverket #vistårinteut består av cirka 10 000 professionella och volontärer som möter ensamkommande unga i sina uppdrag; social­sekreterare, lärare, boende­personal, familjehem, gode män, jurister, kuratorer, psykologer, psyko­terapeuter, enhetschefer, rektorer, läkare med flera samt volontärer enskilt och i föreningar.

Det gemensamma remissyttrandet från nätverket var 16 sidor långt och fyllt med kunskap från alla dessa professionella och volontärer. 200 personer var undertecknare av 62 enskilda svar. Spännvidden på undertecknarna var hög; 59 olika titlar användes, bland andra ”vd”, ”nämnderåd” eller ”pensionär”. De flesta undertecknare kom från familjehem eller är lärare.

Utöver den gemensamma texten tillkom lokala beskrivningar. När dessa satts samman uppgick det till 42 sidor text. Materialet har gjorts tillgängligt för forskare som bedömer det som intressant som källmaterial.

Det är en bedrift att koordinera så många enskilda remissvar. Nätverket mobiliserade en demokratiserings- och arbetsprocess som kan göra vilken organisation som helst avundsjuk.

Justitiedepartementet borde ha förståelse för det enorma arbete som ligger bakom. Men det reduceras till ”flera företrädare för nätverket #vistårinteut” i bilaga 3, sidan 92 i propositionen. Så tystade justitiedepartementet 10 000 professionella och volontärer.

Regeringen bör ta upp frågan med departementet om hur de valde att tysta 10 000 engagerade medborgare.

Inte ett enda av de 29 296 inskickade orden har tagits med i propositionen. Därmed har departement och regeringen sänt ett tydligt budskap till civilsamhället: gör er icke besvär, vi vill inte ha era synpunkter.

Vi sänder ett budskap tillbaka till er: vi fortsätter att kämpa för medmänsklighetens och de mänskliga rättigheternas skull.