Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/reglerna-bor-inte-stramas-utan-ses/

DN Åsikt

DN Åsikt. Reglerna bör inte stramas åt – utan ses över

Komplexiteten i arbetsmarknadspolitiken. Ett svårt och viktigt uppdrag där alla olika aktörer behöver ta sitt samhällsansvar.

Svar till Rasmus Canbäck. Jag håller med om frågans komplexitet. Arbetsförmedlingen har också en viktig läxa att göra. Inte minst när det gäller att över tid stötta de seriösa och bra arbetsgivare som antingen tar emot praktikanter för en kortare tid och/eller som anställer personer med behov av extra stöd. Men vi behöver tyvärr också ha koll på företag/organisationer som ser sin chans att utnytja systemet till sin egen ekonomiska fördel.

Att reglerna ska stramas åt sa jag inte, men bör ses över. Förutsättningar för kontroll preciseras. Det ska vara lätt att göra rätt och svårare att utnyttja systemet. Hela tiden görs dessa avvägningar med stor respekt är individen och med bästa samhällsnytta för ögonen.